Familievejleder Lola Jensen: Det gode ved at rejse med børn er den langsomme tid

Hvad er koden til en god familieferie?

Hvad får vi ud af at tage på ferie som familie? Rigtig mange gode ting, hvis du spørger familievejleder Lola Jensen. Rejser giver både læring, tro på egne evner og ikke mindst tid til nærvær - og det er der i den grad brug for i en moderne børnefamilie.

Men det er ikke alle slags ferier, der er lige givende, og så er ”den langsomme tid”, ”ja-hatten” og ”pyt-knappen” de vigtigste redskaber, du, som forælder, kan pakke i rejsekufferten for at sikre en rigtig god ferie for hele familien.

Familievejleder Lola Jensen giver tips til at rejse med børn

De bedste ferier er dem, hvor samværet er i fokus. Sådan har familievejleder Lola Jensen altid set det, og det er også de ferier, som hendes egen børn husker bedst: ”dem hvor vi samlede blåbær og sad i regnvejr og lavede snobrød”. Og når Lola Jensens børnebørn fylder 10 år, så får de også en rejse i fødselsdagsgave. Senest gik turen til Island sammen med familiens 10-årige fødselar og hendes veninde.

”De får en rejse, fordi vi (bedsteforældrene red.) gerne vil stemple ind med noget, der betyder meget for os, noget som vi får unikt med det enkelte barn, og noget som sætter et aftryk i deres tanker (…) At rejse er en del af livets skole, det giver selvtillid og børn kan lære så meget af det. I en global verden er det jo også en dannelsesrejse, og en anledning til samtaler om verden omkring én. At rejse kan gøre børn til bedre samfundsborgere”

At rejse sammen kan nemlig give mulighed for fællesoplevelser, nærvær og rigtig gode samtaler, som er meget givende for børnene, men så sandelig også for familielivet.

Det gør godt at komme væk fra hverdagen

Hører du ind under kategorien ”moderne børnefamilie”, så kender du nok til det med at have rigtig meget om ørerne. Hverdagen flyver derudaf, alt imens du forsøger at jonglere madpakker, arbejde, fritidsaktiviteter og socialliv. Midt i al det mylder kan fokus på og nærvær med børnene godt have trange kår.

Undersøgelser lavet af bl.a. Børnerådet viser, at nærvær er en mangelvare i mange børnefamilier – Børnene oplever simpelthen, at forældrene ”stikker af” i mobiler, mails og dagligdagspraktik.

Derfor kan det ifølge Lola Jensen være guld værd at komme på ferie som familie:

”Vi er meget bedre til at være nærværende med vores børn, når vi er væk hjemmefra. Det gode ved at rejse med børn er den langsomme tid. De har bare så godt af at opleve deres forældre nede i gear. Det kan vi godt have svært ved at finde ind i, når vi er hjemme. Der er så mange forstyrrende elementer, og det kan du slippe på en ferie”

Det behøver selvfølgelig ikke være en lang rejse til fjerne himmelstrøg. En tur i sommerhus eller til en svensk ødegård kan sagtens sætte rammen om en fantastisk familieferie. Hvis du har mindre børn, så kan det endda være at foretrække frem for en lang rejse til udlandet. Det vigtigste er blot, at du kommer væk fra ”egne hylder”, mener Lola Jensen.

 

Den bedste vej til nærvær - all inclusive eller ud på de vilde vover?

Familie på river rafting tur på Colorado River i Grand Canyon, USA

Hvordan skaber du så de bedste rammer for samvær og nærvær på ferien?

Måske forestiller du dig, at en ferie med all inclusive, pool, vandland og børneklub på hotellet, hvor I slipper for at tænke på alt det praktiske fra hverdagen, er vejen til mere samvær med børnene. Men spørger du Lola Jensen, så er det ikke nødvendigvis sådan virkeligheden hænger sammen.

Derimod mener hun, at de bedste forudsætninger for at skabe meningsfuldt nærvær og samvær med børnene er på rejser, hvor der er masser af oplevelser og læring. Det giver nemlig anledning til en hel del gode snakke og ikke mindst en ordentlig indbetaling på selvværdskontoen:

”Et sted som Island, hvor vi lige har været, var der mulighed for at høre om vulkaner, fermenteret haj, pukkelhvaler og miljøet, så det gav en masse læring til børnene. De har været på vandreture, hvor de har lært, at de godt kan. De har været helt høje over at være tæt på naturen og have præsteret at gå i bjerge – det har boostet deres selvværd”

Generelt, mener Lola, byder vi nok vores børn for lidt – eller rettere sagt for meget dasen og for få fælles oplevelser – når vi er på ferie. Når man daser ved poolen, så har der ikke på samme måde været anledning til at snakke om de vigtige ting, og familiens medlemmer forsvinder måske ind i hver sin mobiltelefon – så lad for alt i verden være med at tjekke, om der er wi-fi på hotellet, opfordrer Lola. Desuden opstår der nemmere irriterende hverdagskonflikter, når ferien kun handler om at slappe af:

”På fx all inclusive ender man hurtigere med at diskutere maden og hvor mange kartofler børnene skal spise, før de må kaste sig over den gratis isbar, end at få snakket om de ting, man oplever omkring sig”

 

Undgå at feriedrømmen bliver til et feriemareridt

Aprissnar - børn på bagsædet

Du kender det måske godt. I skal endelig på ferie og have et velfortjent break fra den stressede hverdag. Det betyder kvalitetstid, hyggelige dage med familien, glade børn og glade forældre. Men sådan blev det ikke.

I stedet drukner ferieglæden i diskussioner om bagage, om at finde vej, om at opføre sig ordentligt på restauranten, eller noget helt fjerde. Og du ender med at komme hjem med følelsen af at behøve en ny ferie for at komme dig. Hvis det lyder som dig efter hvert års familieferie, så er du absolut ikke alene.

Tværtimod er der ikke mange børnefamilier, der kan sige sig fri for at have præcis den slags diskussioner hvert år. Selvom det er sundt for både samværet, familielivet og børnene at komme på ferie, så kan feriedrømmen hurtigt blegne ved udsigten til sådan nogle dage.

"Ja-hat", "pyt-knap" og en rygsæk fuld af tålmodighed

Ifølge Lola Jensen satser mange på, at ferien bliver en form for redningskrans for familien. Det er paradoksalt nok en af de væsentligste grunde, til at feriedrømmen ender med at blive et konfliktfyldt feriemareridt:

”Mange forældre har en tendens til at tænke, at rejsen skal redde året, hvis det ikke har været så godt. Og så har vi udfordringen. Vi skal så at sige lykkes som familie. Men hvis man sætter forventningen for højt, så er det også nemt at dumpe.”

Nøglen til den succesrige familieferie er derfor overraskende simpel: Sænk barren, hav den rigtige indstilling og lær at grine, når tingene går skævt:

”Ofte handler konflikterne, der kan opstå på en ferie, faktisk mere om tilgang og indstilling end om alt det praktiske. Går du til ferien med den indstilling, at der nok er ting, der vil gå galt undervejs, så er det nemmere at være i, når det opstår. Og grin af de ting, som går skævt – måske ikke lige i øjeblikket – men lidt senere, for så bliver stemningen altså bedre og vi overlever nok også, at det bliver lidt presset”

Og det er en rigtig god idé, at prøve at undgå at lade dig påvirke for meget af de praktiske udfordringer sådan en ferie kan medføre - for den dårlige stemning ender med at blive hængende og give mindre overskud til børnene på bagsædet, når de efter 5 minutter spørger: ”hvornår er vi der?”

”Er vi pressede forældre, så kan sådanne episoder godt blive til en konflikt. Som voksen er det bedste du kan gøre at tage ja-hatten og pyt-knappen i brug og pakke rygsækken med et hav af tålmodighed. Det bliver bare meget hyggeligere, når vi lige selv lige tænker over at have tålmodighed.”

 

Gør det nemt at være barn på rejsen og undgå konflikt

Delintegreret autocamper i Europa - rullende sommerhus for par og familier

Som forælder kan du gøre meget for feriestemningen ved (blot) at iklæde dig en god del tålmodighed. Men der er alligevel nogle yderligere ting, du kan gøre, for at skabe de bedst mulige rammer for en behagelig ferie for børnene – og dermed undgå mange konflikter.

For som Lola Jensen ynder at sige, så er børns frontallapper som svingdøre og de tager alt ind – og det kan være svært for en ung hjerne at fordøje det hele.

Derfor kan du hjælpe dine børn til at slappe af og være trygge i alt det nye, så de bedre kan overskue ferien og undgår sammensmeltninger, fordi det er svært for poderne at kapere:   

”Børn er selvfølgelig forskellige, men de fleste kan godt have brug for at komme ind i noget, der er genkendeligt. Fx at bo i ferielejlighed og have et sted at komme ”hjem”. I det hele taget det at have en fast base eller en autocamper, hvor de kan genkende det og finde tryghed i at de fx skal sove i den samme seng hver aften.” 

Ferielejlighed og autocampere gør det desuden nemt at pakke køleren med de ting, som I ved, der kan være brug for i løbet af dagen som havregryn, frugt og snacks. Det bliver ganske enkelt nemmere at indrette sig efter børnenes behov.

Oplev på børnenes præmisser

Selvom Lola er stor fortaler for masser af oplevelser på familieferien, så skal du selvfølgelig acceptere, at ferier med børn kommer til at foregå på deres præmisser og indrette det derefter:

”Lad være med at tro, at I skal på gourmetrestaurant hver aften og have en madoplevelse, når I ved, at børnene er videre i teksten lynhurtigt. Så hellere spise hjemme i ferielejligheden og blot tage et par enkelte oplevelser ude. Så undgår man også mange konfliktsituationer."

Men betyder det så, at du skal sætte alle dine egne feriedrømme til side og bare tage i vandland og spise pizza hver dag på et hotelværelse? Nej, der skal selvfølgelig være balance i tingene og plads til alle familiens ferieønsker.

Derfor er det også en rigtig god idé allerede hjemmefra at have snakket om, hvad du, din partner og børn hver især ønsker at få ud af ferien.

Og så handler det ellers om at være fleksibel i måden, du indretter det på:

”Selvfølgelig kan man tage børnene med på museum, kirke eller ud at spise, hvis det er det, man gerne vil. Så skal man jo bare huske at gøre det på tidspunkter, hvor det er til at holde ud at være barn. Indrette lidt efter deres rytme, så de ikke er sultne og trætte. Så går det hele jo nok.”

Er der mange år mellem børnene, så kan et tip være at dele familien op, så du og din partner kan lave noget alderssvarende med hvert barn. Eller I kan som par skiftes til at tage børnene, hvis der er nogle specifikke oplevelser, I gerne vil have med hjem fra ferien hver især, foreslår Lola.

Hjælp børnene til at sortere i oplevelserne

Aktivitetspark for børn og voksne i Østrig

Det kan også være rart for børn ikke at blive præsenteret for hele ferieprogrammet på én gang, men kun at forholde sig til en dag ad gangen – ellers har de simpelthen en tendens til at springe fremad i programmet.

”Du kan selvfølgelig fortælle om nogle af de ting, I skal undervejs, men lad være med at informere dem om det fulde ferieprogram på én gang. Mange børn (og voksne) har det nemlig med at hoppe et skridt længere frem, og så er de ikke til stede i oplevelsen.”

Af samme årsag er det også rigtig fint at give børnene god tid til at slappe af og fordøje det, de har oplevet og ikke lægge alt for mange ting op og ned ad hinanden.

”Børn har også brug for tid til at bearbejde alle de ting, som sker omkring dem. Så lad dem endelig blive i øjeblikket. Og forbered dem meget gerne ved at fx at sige: Når vi er kommet hjem, så er der en time inden vi skal noget igen. Så ved de ligesom, at de kan slappe af.”

 

Læs også: "Lolas 10 tips til, hvordan familieferien bliver en succes"

Om Lola Jensen

Familievejleder Lola Jensen

Lola Jensen er familievejleder og har i mere end 30 år rådgivet børnefamilier om hverdagens store og små dilemmaer og problematikker. Hun er bl.a. kendt fra TV2s Go' Morgen Danmark og DR Radio, hvor hun fungerer som ekspert i det, som hun selv kalder "Familien Danmark". Som forælder, bedsteforælder og via sit virke som familievejleder, foredragsholder og underviser har Lola Jensen nemlig en ganske bred erfaring med, hvad der rør sig ude i børnefamilierne.