Salisbury Katedral

En Middelalderoplevelse tæt på London

Er du på kør-selv-ferie i Sydengland, eller leder du efter en spændende endagstur fra London? Så er Salisbury Katedral et rigtig godt bud. Denne 800 år gamle katedral er en fryd for øjet; især hvis øjet er til glaskunst, hvælvede sale og dramatisk, gotisk arkitektur. Som en ekstra stor gave til de historieinteresserede gemmer katedralen på ét af verdenshistoriens vigtigste dokumenter, Magna Carta, der var startskuddet til det engelske folks vej mod frihed. Sving forbi Salisbury og få en historisk oplevelse.

Inspiration

Et inspirerende bygningsværk

Salisbury Katedrals 123 meter høje tårn og spir troner højt over middelalderbyens tage. Det imponerende gotiske bygningsværk har gennem tiden inspireret mange forfattere som Charles Dickens og Ken Follett. Når du ser de hvælvede lofter, der synes at fortsætte helt op i himlen, de elegante søjlegange og de kunstneriske farvede glasvinduer, der spiller i sollyset, forstår du godt hvorfor. Når du betragter det imponerende kirkerum, kan det godt virke som om, at tiden har stået stille. Men den elegante korsformet døbefond fra 2008, der spejler katedralens glaskunst, vidner om, at den gamle kirke trods alt stadig fornyer sig. En særlig oplevelse er også at gå de 332 trin op til toppen af kirketårnet. Her kan du kigge op i indersiden af spirret, der med sine 55 meter er Englands højeste, og betragte middelalderbyen, der omkranser katedralen.

Ansigt til ansigt med frihedsdokumentet

Der er ganske få dokumenter i verden, der kan bryste sig af være blandt verdenshistoriens vigtigste. Biblen siges at være et af dem. Uafhængighedserklæringen er et andet. Og så er der Magna Carta. Magna Carta var en række frihedsbreve fra 1215, der begrænsede den enevældige konges magt, sikrede retslige processer og siges at være det første skridt mod forfatningsret. Ét af blot fire originale udgaver af dokumentet opbevares i Salisbury Katedral. Når du betragter det gamle dokument, der er beskyttet mod dagslys i en telt midt i udstillingslokalet, er det svært ikke at blive en smule overvældet ved tanken om at stå ansigt til ansigt med startskuddet til en frihedskamp, vi sætter evigt pris på i dag.
 


Det er dybt fascinerende at gå rundt i det store kirkerum, hvor Flere frihedskæmpere er lagt til hvile, og at se Magna Carta og de farvede glasvinduer.

Når du besøger Salisbury, så skal du selvfølgelig også besøge Stonehenge, der ligger en kort køretur uden for byen. Så har du i hvert fald fået et godt indblik i Englands spændende fortid.


Kort

Vis på kort