Arromanches-les-Bains og Mulberry Harbour

Kom bag om historien om de allieredes invasion af Normandiet

Den lille by Arromanches-les-Bains, der ligger godt 30 minutter øst for Omaha Beach, kunne godt være kendt som en vidunderlig og idyllisk lille badeby ved Normandiets kyst. Men det er nu af helt andre årsager, at du skal lægge vejen forbi på en kør-selv-ferie i Normandiet. 

Lige efter de voldsomme D-dags-kampe i juni 1944 anlagde de allierede en kunstig havn, Mulberry Harbour, ud for Arromanches-les-Bains. Det var afgørende for en succesfuld invasion, at etablere en effektiv forsyning på tværs af Den Engelske Kanal, som kunne forsyne de Allierede med alt fra friske tropper til patroner. Derfor blev en kunstig havn sejlet på tværs af Kanalen, og i dagene efter den 6. juni placeret ud for Arromanches les Bains. Det var således her, at forudsætningen for invasionen blev etableret, og den fungerede frem erobringen af de etablerede havnebyer som Cherbourg kom under allieret kontrol.

De massive betonblokke, der udgjorde havnen og dens beskyttende moler, ligger stadig og titter over havets overflade, som et meget nærværende minde om kampene, der var med til at sikre et frit Europa.

Anledning til eftertanke

Historierne om D-dag den 6. juni 1944, hvor de vestallierede angreb tyskerne flere steder langs kysten, er allestedsnærværende i Normandiet. Ligesom her i Arromanches-les-Bains vejer de allieredes flag i luften i mange af kystens byer. Men selvom der er massevis af museer og mindesmærker, kirkegårde og merchandise, så er det få steder, du rent faktisk ser levn fra krigen ligge uberørt i landskabet. Arromanches-les-Bains er et af de få steder. I det turkise hav ud for den charmerende by ligger resterne af den kunstige havn, Mulberry Habour, som de allierede anlagde for at få deres udstyr og invasionshær i land uden om de tyskkontrollerede havne.

Når tidevandet har trukket sig tilbage kan du komme helt tæt på en af de enorme betonklodser, der ligger tilfældigt placeret på den gyldne strand. For det første er det vanvittigt at forestille sig, hvordan de fik bugseret de kæmpe betonelementer over den Engelske Kanal og samlet til en havn. For det andet er det svært at forestille sig de op mod 22.000 ton militære udstyr, de fragtede i land her! Det kan ikke andet end sætte gang i tankerne, når du ser D-dagens tydelige aftryk i landskabet.

Få hele historien fortalt på Musée du Débarquement

Vil du finde Musée du Débarquement (Museet om de allieredes landgang) skal du bare gå imod den store menneskeforsamling. Dette museum er nemlig et af de mere populære D-dags-museer ved kysten. Her fortæller de levende historien om de allieredes landgang. Som altid er det givende for en oplevelse at kende konteksten. Og vi tør godt sige, at hvis ikke de rå betonklodser i havet ved Arromanches-les-Bains rykkede noget i dig før, så gør de det, når du har fået historien ind under huden.

- Stine, rejsespecialist i Lyngby

Arromanches-les-Baines er et af de steder langs kysten, der virkelig gjorde indtryk. Det er smukt og skræmmende på samme tid.

Kort

Vis på kort