De tyske krigskirkegårde i Normandiet

Uden pomp og pragt

Tyskernes position under anden verdenskrig er der næppe nogen, der er i tvivl om. Og selvom der er gjort meget i Normandiet for at mindes de allieredes tropper, så er det stadig i dag tydeligt at se, at det var Tyskland, der tabte krigen. Der ligger nemlig intet mindre end seks tyske krigskirkegårde fordelt over den nordfranske region. De er en vigtig del af hele Europas historie, og selvom det for de fleste er mest oplagt at besøge den amerikanske, britiske eller andre allieredes kirkegårde, så giver de tyske også stof til eftertanke. For selvom der naturligvis ydes respekt for de døde, så er der en del mere dystert på de tyske kirkegårde. Det er som om, at den der pomp og pragt ikke rigtig er til stede. Her skal du ikke forvente lange lige rækker med hvide kors.

Besøg fjendens gravplads

Ved indgangen bliver du mindet om, at de begravede ikke nødvendigvis hoppede i uniformen frivilligt. Det er en underlig fornemmelse at gå rundt på kirkegårdene og blive berørt af de tyske soldaters gravpladser. De var jo vores fjender. Men at vandre rundt imellem de omkring 22.000 mindeplader for de faldne kan næsten ikke undgå at sætte netop de tanker i gang, som de ved indgangen ønsker. Troede de på den sag, de kæmpede for? Hvem var de? Hvad stod de overfor?

En tysk soldat

”Ein Deutscher Soldat” står der på mange af de små mindeplader, der ligger i de endeløse rækker. Det er de soldater, der ikke er blevet identificeret. Og indgraveringen er en del mere beskeden end for eksempel amerikanernes "Here Rests in Honored Glory A Comrade in Arms known but to God". Mange af gravstenene deles af to soldater og dødsdatoerne ligger for de fleste omkring den historiske D-dag. Det er overvældende at gå iblandt alle de faldne. Der er så mange, at det næsten ikke er til at bære. Omkring 80.000 tyske soldater ligger begravet i Normandiet alene, men selvom det er uden pomp og pragt, så er de smukke at besøge. Huisne-sur-Mer ligger for eksempel på en 30 meter høj bakketop med udsigt ud den smukke klippeø, Mont-Sant-Michel.


"Besøg også de snorlige rækker af hvide kors og davidsstjerner på den flotte og højtidelige amerikanske kirkegård ved Omaha Beach."


 

Kort

Vis på kort