Invasionskysten i Normandiet

5 dages kør-selv-forslag til invasionskysten i Normandiet

Er I bare lidt interesseret i historie, er Normandiet nærmest et historisk opslagsværk. Langs hele kysten finder I vidnesbyrd om et af verdenshistoriens mest dramatiske øjeblikke. Her på de allieredes landgangsstrande Sword, Juno, Gold, Utah og Omaha bringer historien jer tæt på de voldsomme begivenheder, der fandt sted her den 6. juni 1944.

Vi kan naturligvis tilpasse kør-selv-forslaget efter jeres ønsker, så I får skræddersyet jeres personlige drømmerejse til Normandiet.

Fra 2.939 kr.
pr. person i dobbeltværelse 4 nætter samt 5 dages billeje

Rejseperiode:
Hele året
Vi anbefaler april - oktober 2020

Startdag:
Daglig

Varighed:
5 dage/4 nætter

Længde:
Ca. 980 km  

 

Vi skræddersyer din kør-selv-ferie
- kontakt vores rejsespecialister:

Få et tilbud

 

 

D-Dag: en kamp, der ændrede Europa

 

Den 6. juni 1944 gik de allierede tropper i land på i Normandiet, historiens største landgangsoperation og en imponerende militær bedrift. Invasionsstyrkerne gjorde landgang på 5 forskellige strande med hvert sit kodeord: Sword, Juno, Gold, Utah og Omaha. Og for at hjælpe styrkerne nedkastedes faldskærmstropper ved flankerne nær Caen og Carentan. 

Imidlertid gik ikke alt som ventet, og at invasionen lykkedes må tilskrives de tusinder af soldater, der med livet som indsats gik i land og kæmpede for hver eneste meter indtil målet var nået.

Idag bringer et besøg i Normandiet vidnesbyrd om de voldsomme begivenheder der fandt sted i 1944. Her er spændende museer, der hver fortæller sin historie, spændende historiske lokaliteter og bevægende krigskirkegårde.

Dagsprogram

Ankomst - Caen (270 km)

Turen starter i Caen ca. 240 km nordvest for Paris. Byen havde oprindeligt mange huse der stammede fra middelalderen, men blev stort set ødelagt under slaget om Caen, der varede fra juni til august 1944. Men byen har trods alt en plads i historien, og det var Villiam Erobreren, der for at hævne sig på den svigefulde engelske konge, samlede en hær og drog over havet hvor han besejrede Kong Harold i det blodige slag ved Hastings i 1066 (Bayeux-tapetet), og blev i Westminster kronet til konge over England. 

I Caen kan I besøge Memorial de Caen Museum, der har en fast udstilling om 2. verdenskrig. Museet er bygget ovenpå en tidligere kommando bunker for General Richter. Men inden I kommer dertil er detværd at lægge vejen nord om byen til Batterie de Melville, der byder på et spændende museum med flere bunker og endda en engelsk troppetransportfly. Batteriet blev indtaget af 9. Parachute Battalion.

Lidt nærmere Caen kommer I til Pegasus-broen eller Bénouvill-broen, hvor et museum fortæller om kampen om broen og i museets have kan I se den oprindelige klapbro, der i 1944 blev erstattet af en ny. Navnet Pegasus kommer fra de skulderemblem de britiske soldater bar, nemlig den flyvende hest Pegasus. Her landede to svævefly få meter fra broen midt om natten, hvilket helt overraskede tyskerne og broen blev indtaget med tabet af kun to mand.

Overnatning i Caen.

Afstand målet fra Charles de Gaulle Airport

Sword & Juno (70 km)

Fra Caen går turen nordpå og første stop er Hillman Fortet (Site fortifié Hillman) der var et tysk bunker-kompleks nær byen Colleville-Montgomery. Batterier blev angrebet den 6. juni 1944 af det britiske Suffolk Regiment, og kampen varende til næste morgen. Indtagelsen af bunkerkomplekset havde stor betydning for hele D-Dagens forløb.

Herfra går turen videre til Ouistreham på Sword Beach, den østligste af de fem strande. Tyskerne havde et stærkt forsvar omkring havnen (Atlantvolden), men blev forholdsvis let løbet over ende af de britiske styrker. Herfra rykkeder styrkerne mod Caen for at indtage byen, hvilket dog ikke blev så let som forventet og tyskerne i byen holdt stand i flere uger. Her skal I besøge de to museer  Musée du Mur de l’Atlantique Le Bunker og Musée du No.4 Commando.

Fortsæt langs Sword-kysten, hvor der er flere mindesmærker i La Breche de Hermanville og Lion-sur-Mer. Inde i landet i Douvres-La-Delivrande lå en stor radarstation, Luftvaffe's primære radar i området. Radarstationen blev ødelagt af allierede bombmer  den 6. juni, men tyskerne forsvarede den i 12 dage, før den endelig blev indtaget. I dag er der et radar-museum Musée de Radar.

Herfra går turen videre langs Juno Beach med mindesmærker i St. Aubin-sur-Mer, Berniére-sur-Mer og Courselles-sur-Mer. I Courselles ligger Juno Beach Centre, der er Canada's museum for 2. verdenskrig. centret minde de 45.000 canadiere der miste livet under krigen, hvor af 5.500 blev dræbt i Normandiet og 359 under slev invasionen på D-Dag. 

På vej tilbage til Caen kan I lægge vejen forbi Revier og besøge den canadiske krigskirkegård Bény.sur-Mer Canadian War Cemetery. Canadiere der blev dræbt senere under Slaget om Normandiet ligger begravet sydøst for Caen i Bretteville-sur-Laize Canadian War Cemetery i byen Cintheaux.

Overnatning i Caen

 

 

 

Gold & Omaha (100 km)

I dag går turen tilbage til Courselle-sur-Mer hvorfra I tager vejen vestpå lang Gold Beach. Langs Gold findes flere mindesmærker i Ver-sur-Mer med  Musée America-Gold Beach, Crepon og Asmelles inden I når frem til Arromanches-Les-Bains, hvor I nok kommer til at bruge nogle timer. Arromanches var udvalgt til at huse en af de to Mulberry-havne, der bestod af store betonkasser, der blev bugseret over Kanalen og nedsat som bølgebrydere, kajer og adgangsvejen til stranden. Den anden havn ved Omaha blev ødelagt af storm, mens 'Mulberry B' ved Arromanches fik stor betydning for tiden efter invasionen, helt frem til december 1944, hvor den led samme skæbne i en ny storm.

På stranden ud for Arromanches kan I stadig se de resterende sænkekasser, der ved højvande kun lig kan skimtes, men som ved ebbe kan besøges på den brede sandstrand. Byen buýder også på et spændende museum Musée du Débarquement / D-Day Museum Arromanches. Her kan I se hele projektet omkring Mulberry-havnene og en masse om selv D-Dag.

Ikke langs vest for Arromanches ligger Batterie Longues-sur-Mer, et af de mere moderne batterier ved Atlantvolden, der kunne beskyde både Gold og Omaha. Bombardementet af stillingen med 600 tons bomber gjorde kun ringe skade og først den 7. juni blev stillingen indtaget.

Næste stop på turen er den fantastiske amerikanske krigskirkegård 'The Normandy American Cemetery, Memorial and Visitor Centre' i Colleville-sur-Mer. Det velplejede og smukke område er både betagende og rørende og giver stof til eftertanke! Langs Omaha Beach findes flere mindsmærker, ikke mindst 'Les Braves' på selve stranden i St. Laurent-sur-Mer ved Omaha Beach. Mindesmærket repræsenterer tre elementer: The Wings of Hope, Rise Freedom, the Wings Of Fraternity. 

Dagen slutter med et besøg på Pointe du Hoc ved Cricqueville-en-Bessin. Her lå en af tyskerne mest strategiske forsvarsværker, og idag ser man sønderskudte bunkere og de dybe bombekratere, der præger området. I Grandchamp-Maisy skildrer det lille Musée des ragers begivenhederne.

Overnatning i Bayeux.

 

Utah (140 km)

Her på 4. dagen går turen til Utah. Første stop er Brécouirt, hvor amerikanske faldskærmssoldater deltig i slaget 'Brécourt Manor Assault* på selve D-dag. Stedet er nu kendt takket være tv-serien Band of Brothers om soldaterne i E-kompani, der giver et godt indblik i hvad soldaterne måtte igennem.

Derfra går turen til Sainte-Marie-du-Mont og  Musée du Débarquement (Utah Beach Landing Museum). Museet ligger på stranden hvor de første amerikanske tropper gik i land den 6. juni 1944. Her fortælles om invasionen forskellige etaper og her kan i se et originalt B-26 bombefly.

På vej ind i land mod St. Mére-Èglise kommer I forbi kystbatteriet St. Marcouf samt kystbatteriet Azeville, begge batterier del af Hitlers Atlantvold. Fremme i St. Mére-Èglise kan I besøge Musée Airborne (The Airborne Troops Museum), der ligger ved torvet, hvor nogle amerikanske faldskærmssoldater blev kastet ned vej en fejl. En af dem, John Steele fra det 505. faldskærmsregiment, landede i kirketårnet, hvorfra han var vidne til de dramatiske begivenheder på torvet. Mange hang fast i træer og lygtepæle og blev skudt iden de kunne skære sig fri, men Steele overlevede ved at spille død. 

Museet fortæller om den amerikanske faldskærmsstyrke og deres kampe natten til den 6. juni. Og til minde om kampene hænger der stadig en 'faldskærmssoldat'  fra kirketårnet, ligesom glasmosaikken i kirkens store gavlvindue både er et religiøst motiv og samtidig en hyldest til faldskærmssoldaterne.

Tilbage i Bayeux er det tid til at besøge det spændende Musée Mémorial Bataille de Normandie (Museum for Slaget om Normandiet) og den nærliggende britiske krigskirkegård. 

Overnatning i Bayeux

 

 

Bayeux - Afrejse (295 km)

Inden I også forlade Bayeux bør I også besøge Musée de la Tapisserie de Bayeux, hvor I kan se det berømte Bayeux-tapet. Det 70 meter lange vægtæppe , broderet med uldgarn på hørlærred der illustrerer normannerkongen Vilhelm Erobrerens erobring af England, da han vandt over Harold Godwinson i Slaget ved Hastings i 1066.

Efter besøget er det tid til afrejse - eller måske en ekstra overnatning og et besøg på Mont Saint Michel ?

 

Kort

Vis på kort

Galleri

Priser

Fra 2.939 kr.

Prisen inkluderer

  • 4 nætter i dobbeltværelse på 3* hotel
  • 5 dages billeje fra Paris Charles de Gaulle lufthavn
     

Prisen INKLUDERER IKKE

  • Flybilletter

 

Om rejsen

OBS: Kan også købes uden billeje

2 overnatning i Caen
- Merville, Pegasus-broen og Caen
- Sword & Juno

2 overnatninger i Bayeux
- Gold & Omaha
- Utah og Bayeux

Pris pr. person i dobbeltværelse fra  2.295 kr.

ekstra oplevelser

I kan også vælge at køre ruten omvendt, forlænge opholdet med nogle ekstra dage eller kombinere med andre kør-selv-forslag, f.eks. Champagne og Alsace eller Loiredalens slotte.

Vi kan tilpasse kør-selv-forslaget efter jeres ønsker, så I selv er med til at skabe jeres personlige drømmerejse.

Få et tilbud

Vi glæder os til at skabe din drømmerejse

  • Vi er altid tæt på dig med 4 butikker
  • Få personlig rådgivning fra vores dedikerede rejsespecialister 
  • Vi er kåret til Danmarks Bedste Ferierejsebureau 2019

X

Gammel Havn 1
9000 Aalborg
Danmark

mail 70116011
X

Firskovvej 32
2800 Kgs. Lyngby
Danmark

mail 70116011
X

Firskovvej 32
2800 Kongens Lyngby
Danmark

mail 70116011
X

Kongensgade 9, 1 etage
5000 Odense
Danmark

mail 70116011
X

Dæmningen 47
7100 Vejle
Danmark

mail 70116011