De vestlige Pyrenæer - berømte stigninger og bjergveje

De franske Pyrenæer og spændende bjergpas- og veje

De vestlige Pyrenæer er hjemsted for nogle af de mest ikoniske stigninger, både når det gælder motionscykling og professionelle cykelløb som Tour de France og Vuelta a Espana. Ønsker du selv at prøve kræfter med nogle af bjergene eller vil du blot være tilskuer til Tour de France, så har vi samlet en række af de mest berømte stigninger, pas og bjerge, som efterhånden har nået mytiske højder.

Col de Soudet - 1.540 meter

Col de Soudet er en udfordrende stigning der strækker sig over hele 25,6 km med en gennemsnitlig stigningsprocent på 5,2%. Bjerget byder på spektakulære udsigter og skøn natur med frodige grønne dale, snoede veje og maleriske bjerglandskaber. Col de Soudet nås nemmest fra landsbyen Arette, som er kendt for sin autentiske bjergstemning og et populært udgangspunkt for motionister, der selv ønsker at prøve kræfter med cykling i Pyrenæerne. Arette har glimrende faciliteter og overnatningsmuligheder. Det er også muligt at cykle op fra den spanske side, da passet ligger meget tæt på grænsen mellem Frankrig og Spanien. Col de Soudet har flere gange været en del af Tour de France-ruten.

Col de Marie Blanque - 1.035 meter

Col de Marie Blanque er endnu en kendt stigning i de vestlige Pyrenæer. Vejen op til toppen er ikke så lang, kun 9,3 km med til gengæld med en stigningsprocent på 7,7%. Ruten er til dig der vil have en relativt kort, men hård stigning. Området er omgivet af flot natur men er mere isoleret og dermed mindre befærdet end andre berømte stigninger. Col de Marie Blanque var en del af Tour de France-programmet i 2023.

Col d'Aspin - 1.490 meter

Col d'Aspin er et smukt og berømt bjergpas i de høje Pyrenæer. Stigningen er særdeles populær blandt cykelentusiaster og er derfor også en tilbagevendende del af både Tour de France og Vuelta a España. Til toppen er der 12 km med en gennemsnitlig stigningsprocent på 5,2%, hvilket er til at klare for de fleste motionister med gode bjergben. Stigningen starter blidt ved Arreau og går gennem grønne enge og skove, hvilket giver tid til at finde ind i en rytme at få gang i benene. Ca. halvvejs oppe bliver det mere udfordrende og snoet. Col d'Aspin fungerer også som gateway til andre berømte stigninger i området, bl.a. Col du Tourmalet, Col d'Aubisque og Col du Soulor. Col d'Aspin er næsten altid med på Tour de France-ruten og var det også i 2023.

Col du Tourmalet - 2.115 meter

Hvis man kan kalde et bjergpas for legendarisk, så er det Col du Tourmalet, ligeledes beliggende i de høje Pyrenæer. Stigningen når helt op i svimlende 2.115 meters højde og er 19 km lang med en gennemsnitlig stigningsprocent på 7,4%. De mange hårnålesving og den storslåede udsigt specielt mod toppen, tilføjer en ekstra dimension til udfordringen. En rigtig hård cykeltur, for at sige det mildt! Col du Tourmalet har været en fast bestanddel af Tour de France siden 1910. Øverst på Col du Tourmalet kan man se det berømte monument af den 3 meter højre cykelrytter "Le Géant du Tourmalet", der hylder den stolte cykeltradition i området. Ofte byder Tourmalet på drama og har flere gange været afgørende for Tour de France. Husk, det er også muligt med spændende vandreture i området.

Cauterets-Cambasque - 1.355 meter

Cauterets-Cambasque er en mindre kendt stigning i de franske Pyrenæer. Selvom den erkendt blandt cykelentusiaster, så har den kun været med i Tour de France 4 gange på 70 år. Opstigningen til toppen begynder i den maleriske by Cauterets og herefter venter 26 km med en gennemsnitlig stigningsprocent på 4,2%. Vejen snor sig flot gennem dale, forbi vandfald og bjergsider dækket af sæter og skov. Cauterets-Cambasque-stigningen går tæt forbi den betagende nationalpark Parc national des Pyrénées, som er kendt for sin uspolerede natur samt de spektakulære bjerge med flora og fauna. På vej op ad stigningen passerer man flere små landsbyer, hvor det er muligt at nyde den lokale kultur og gastronomi. Et højdepunkt er Cambasque-søen, hvor det er popoulært at holde en pause og beundre landskabet. 

Col d'Aubisque - 1.709 meter

Col d'Aubisque er en endnu en berømt og berygtet stigning i de vestlige Pyrenæer. Stigningen er 16,6 km lang med en gennemsnitlig stigningsprocent på 7,2%. Ligesom Tourmalet har Col d'Aubisque været med i Tour de France siden den spæde begyndelse i 1910. Bjerget har været vidne til mange episke øjeblikke og stigningen tiltrækker altid mange cykelfans når Touren kigger forbi. På toppen findes et monument i form af flere gigantiske cykler, der hylder stedets tilknytning til Tour de France. Cykel-monumentet er med til at gøre stigningen til et symbol på cykelsporten og dens historie i Pyrenæerne. Fra Col d'Aubisque er det muligt at nå andre stigninger, bl.a. Col du Soulor, der fører tilbage til dalen.

Col de Peyresourde - 1.569 meter

Col de Peyresourde er en udfordrende stigning på grænsen mellem Hautes-Pyrénées og Haute-Garonne. Tour de France lægger ofte vejen forbi den 15,3 km lange stigning med en gennemsnitlig stigningsprocent på 6,7%. Bjerget forbinder byen Bagnères-de-Luchon med Arreau. Peyresourde er ofte en del af en kombinationsstigning sammen med Col d'Aspin. Cykelryttere kan prøve kræfter med begge stigninger på samme rute, hvilket giver en udfordrende men smuk cykeloplevelse i Pyrenæerne.

Kort

Vis på kort