Faldskærmssoldaten i Sainte-Mère-Église

Den første by befriet

Det var en by i flammer, de amerikanske faldskærmssoldater dalede ned mod i Sainte-Mère-Église d. 6. juni 1944. Der var gået brand på byens torv og borgmesteren var, under ledelse af tyskerne, i fuld sving med brandslukningsarbejdet. Flammerne fra branden oplyste himlen og gjorde faldskærmstropperne til skydeskiver for tyskerne, der jo allerede var tilstede. Mange faldskærms-tropper blev skudt inden de ramte jorden, andre blev opslugt i Ilden og en landede på kirkens tårn. Byen var et strategisk mål. En vigtig trafikåre gik nemlig igennem og kunne være en potentielt oplagt vej for tyskerne at sende modangreb mod strandende, hvor de allierede få timer senere skulle gå i land på blandt andet Utah og Omaha Beach. Og således blev Sainte-Mère-Église den første by, der blev befriet på d-dagen.

Held i uheld for Private John Steele

Det var held i uheld, da et af de spidse spir på kirketårnet i den lille franske by fik fat i Private John Marvin Steeles faldskærm. Han hang som et let mål, og kunne i flere timer betragte, hvordan mange af hans kammerater blev dræbt i kamp. Han hang selv som et let mål, men overlevede faktisk ved at spille død. Han er blevet et symbol på befrielsen af Sainte-Mère-Église. Sammen med sine soldaterkammerater fra den berømte ”All American Division” faldskærmsdivision sprang han ud i Normandiets nat kl. 1.40 i D-dagens spæde begyndelse. På samme tid udførte to andre divisioner, herunder det meget berømte ”Easy Company” (Band of Brothers) lignende aktioner bag fjendens linjer. Den dag i dag hænger der stadig en soldat-dukke i tårnet, og kirkens blyindfattede ruder er dekoreret med faldskærmstropper

Symbolet på den luftbårne invasion

Soldaten på kirketårnet er med til at understrege hvilken betydning D-dagen stadig har for Normandiet i dag. Det er en fast del af regionens DNA, og når du er på kør-selv-ferie her, så passerer du ofte museer, mindesmærker og andre D-dags relaterede seværdigheder. Der er naturligvis ingen tvivl om, at Normandiet virkelig er en spændende destination for folk med en interesse for anden verdenskrig, og faldskærmssoldaten i Sainte-Mère-Église er et ikonisk symbol på de luftbårne allieredes invasion.


"Tæt på kirken ligger Airborne Museum, hvor du kan komme ind i de allieredes forskellige flytyper, dykke ned i D-dagens detaljer og opleve hvordan det var at springe ud med faldskærm om natten i Normandiet i 1944."


 

Kort

Vis på kort