Montparnasse-tårnet i Paris

Oplev en fantastisk udsigt over paris

Eiffeltårnet, vil de fleste nok mene, må være det bedste udsigtspunkt i Paris. Men Tour Montparnasse giver et mindst lige så fyldestgørende vue over den franske hovedstad. Fra taget af den 209 meter høje bygning har du Paris for dine fødder. På en klar dag kan du se Paris' forstæder og træer hele vejen rundt i horisonten. Kun en svag susen fra gadestøjen i Montparnasse når op til dig, imens du betragter de brede boulevarder, der skærer gennem alle de kendte steder i Paris.

Det store, sorte Montparnasse-tårn virker helt malplaceret i denne lave del af Paris. Forklaringen er, at man i 1960'erne ville opføre en helt ny Manhattan-inspireret bydel i Paris af skyskrabere til brug for virksomheder, men projektet blev bremset af lokale protester. Tour Montparnasse nåede, som det eneste, at blive færdigt og troner i dag over denne sydlige del af Paris. 

Lækre madsteder omkring Montparnasse

Kvarteret omkring Tour Montparnasse er først og fremmest et af parisernes egne foretrukne gå-i-byen kvarterer. Her er et væld af små, men ofte rigtig gode, restauranter og caféer. Flere restauranterne i denne del af Paris har rødder i det sydvestlige Frankrig af den simple grund, at togene herfra kom ind til Montparnasse-banegården. Paris har nemlig ikke én stor hovedbanegård, men hele fem, der sender tog ud i hver deres retning fra hovedstaden.

En tur i en fransk biograf i Montparnasse

En anden grund til, at Montparnasse er så populært er, at her ligger nogle af de største af Paris' i alt 300 biografer. Og hvor der er en god biograf i Frankrig, er der mindst én god restaurant og et par caféer. Vil I se en ikke-fransk film, så kig efter et lille VO på plakaten. Det betyder "originalversion", altså at filmen ikke er synkroniseret til fransk.

Inspiration

Musée de Montmartre

Det var livlige folk på Montmartre, men hvordan boede de egentlig i denne del af Paris? Det kan du se på Musée de Montmartre i et gammelt byhus på Rue Cortot. Det er reelt et bymuseum over kvarteret, hvor du kan se en autentisk Montmartre-lejlighed. Huset er i sig selv en smuk historie med sin gårdhave og sine forskellige længer. Her kan du se et eksempel på en kunstners oprindelige lejlighed i Paris. Det er komponistens Charpentier. Der er desuden et originalt interiør fra en af Montmartre' kendteste caféer, Café de l'Abreuvoir, med blandt andet en flot og karakteristisk disk af zink.

Shopping i Montparnasse

Paris' bedste shoppingkvarterer ligger omkring operaen og de mest chikke omkring Champs-Elysées, men Montparnasse kan nu også godt være med. I Montparnasse-komplekset er der et mindre shoppingcenter, og det bliver kun endnu bedre, hvis du fortsætter over på pladsen foran tårnet og hen ad Rue de Rennes. Her dukker den ene gode forretning efter den anden op indenfor beklædning, sport, og hvad hjertet ellers måtte begære.

Et populært udflugtsmål

På en smuk dag er her et leben af turister og lokale, spillemænd og andet godtfolk, der nyder kigget ud over Paris. Det er i særdeleshed den bedste af de gratis udsigter over byen. Montmartre er en bakke, men det hjælper ikke at gå om på den anden side af Montmartre, hvis du vil se nordover Paris. Her er bygget så meget i højden, at du næsten intet kan se.

Kort

Vis på kort