Grjótagjá grotten

Den skjulte varme grotte

Ikke lagt fra Mývatn sø og blot et par minutters kørsel ad en gruset vej, omgivet af dampende områder ligger Grjótagjá, en lille lavagrotte tæt på Mývatn, som er kendt for sin geotermiske kilder i dybet. I kan parkere lige ved grotten, og der er to steder hvor man kan gå ned, begge steder skal I passe lidt på, da det kan være glat på stenene som leder jer ned i mørket. Der kan komme meget damp op fra grotten, da vandet i den er meget varmt. Det er derfor en god idé at give jer tid til at jeres øjne vender sig til dampen og mørket, så I kan se hvor flot grotten er med dens klare turkisblå og krystalklare vand.

De lokale holdte sig væk på grund af troldene...

Som alt andet på Island har grotten også en historie. Tilbage i det 18. århundrede var grotten kendt som Jón Markússons hjem, og ingen andre havde lyst til at komme i nærheden. De mørke grotter som lå i området havde omdømme for at troldene gemte sig i dem, hvilket gjorde at de lokale holdte sig langt væk. Det var derfor kun de udstødte fra samfundet og de kriminelle, som gerne ville blive ladt i fred, eller simpelthen bare ikke ville findes som opholdte sig i grotterne. Da Jón gik bort og Grjótagjá dermed stod tom, fik de lokale langsomt øjnene op for den flotte grotte med det varme vand. Grotten blev tidligere brugt af de lokale til at bade i, men efter en række jordskælv mellem 1975 og 1984 ændrede temperaturerne sig, og i dag kan der flere steder være helt op til 50 grader varmt – hvorfor du ikke må bade der i dag.

Når I går op af grotten kan I også gå til højre, her leder en lille sti jer op ad en skråning, og I ender på toppen af en kløft. Denne kløft er endnu et af de steder hvor I kan se hvor de to tektoniskeplader mødes, ligesom i Midlina og det nærliggende Dimmuborgir.

Anbefalet af Christina, Rejsespecialist

Grotten er ikke så stor, så på en travl dag kan man godt risikere at skulle vente lidt på at der er plads til at man kan komme derned. Om vinteren er det tydeligt at se hvor nedgangen til grotten er, selvom den kan være dækket af sne, da dampen stiger op igennem åbningerne.

Kort

Vis på kort