Bjergbyen Bolzano

Østrigsk soliditet og italiensk charme i Dolomitternes hovedby

Hvor floderne Talvera, Isarco og Adige mødes og omgivet af bjerge samt flade sletter fulde af æbleplantager ligger Bolzano - eller Bozen, som byen hedder på tysk. Frem til 1. verdenskrigs afslutning hørte byen til Østrig-Ungarn og indbyggerne var primært tysktalende. Med indlemmelsen i Italien fulgte en ”italinificering”, så 75% i dag er italiensktalende. Blandingen af de to sprog og kulturer giver byen et præg af østrigsk soliditet og italiensk charme.

I hovedgaden Via Portici ligger en række gode butikker, restauranter og cafeer gemt inde under arkadernes buer. Her kan det godt betale sig at droppe ind, når shoppegenet skal luftes på jeres jeres kør-selv-ferie i Norditalien. Har I tid, kan I tage tovbanen fra byen op i bjergene, hvor I kan tage videre på udflugt.

 

Jordpyramiderne ved Longomoso

Hvad laver en stor sten dog oppe på toppen af en flere meter høj og spids bunke jord? På bjerget Renon/Ritten nord for Bolzano/Bozen kan I se dette besynderlige naturfænomen, der er resultatet af årtusinders erosion. Hundredvis af jordpyramider står her og rager direkte op fra jorden og udgør et sælsomt landskab. Den løse jord i morænebakkerne er blevet skyllet bort i regnvejr, mens jorden er blevet hærdet af sol og vind.

Store sten har ligget kapslet ind i jorden og er blevet frilagt, efterhånden som regnen har skyllet jorden væk. Stenene har virket som en slags tag for jorden nedenunder, der er blevet liggende og efterhånden har dannet pyramideformede kegler. Landskabet er ganske enestående og er i allerhøjeste grad et besøg værd.

Turen derop er en oplevelse i sig selv. Fra Bolzano kan I tage kabelbanen (Rittner Seilbahn) op på Ritten til Soprabolzano/Oberbozen. Her kan I tage det charmerende tog og tøffe i adstadige 30 km tempo ad smalsporbanen til Collalbo/Klobenstein. Det sidste stykke vej kan I tilbagelægge til fods. I bliver belønnet for anstrengelserne med et kig ud over et mageløst landskab.

Kort

Vis på kort