Det skæve tårn i Pisa

Miraklernes plads

Piazza dei Miracoli, eller på dansk Mirakelpladsen, må siges at holde godt fast i førstepladsen over Pisas seværdigheder. Ja, måske er det endda det eneste, der rigtig trækker turister til den lille toscanske by. Og det er da også et sted, der er værd at rejse for. Pladsen, der i 1987 kom på UNESCOs verdensarvsliste, er måske mest kendt for sin imponerende arkitektoniske bommert, Det Skæve Tårn i Pisa.

Det har faktisk altid været skævt. En enkelt regnefejl gjorde, at det, der skulle have været et symbol på den italienske ingeniørkunsts formåen, gav et gevaldigt bagslag. Fundamentet på kun 3 meter skulle vise sig at være alt for lavt. Og med dette som udgangspunkt, vidste man ikke den gang, at man var ved at lave grundlaget for en af verdens helt store seværdigheder - på en anden måde end tiltænkt.

Katedralen og dåbskapellet

Domkirken blev påbegyndt i 1063, da Pisa for alvor havde vist sin magt som handels- og søfartsby. Pengene til det mægtige byggeri kom fra byens kampe med muslimerne på Sicilien, og samme år byggedes Markuskirken i Venedig, hvilket også fortæller lidt om konkurrencen mellem de store bystater. Ved siden af kirken byggedes Battistero, det overdimensionerede, men da også ganske smukke dåbskapel. I dag befinder mange af de uvurderlige kunstgenstande fra både Domkirken og Dåbskapellet sig i Meseo dell'Opera del Duomo, der ligger til højre for Det Skæve Tårn.

Fik hjælp af Modvægte

Med en historie, der går helt tilbage til 1173, har tårnet mange år på bagen. Og op gennem tiden har der været flere forsøg på at dæmme op for hældningen. I 1964 var situationen imidlertid så grel, at Italien måtte bede udlandet om hjælp til at redde tårnet. Dog havde skævheden gjort tårnet til en kæmpe turistattraktion, så derfor var man ikke længere interesseret i at fjerne selve hældningen. En midlertidig løsning blev modvægte på hele 800 ton i bunden. I 1990 blevet tårnet lukket for at bane vej for en solid forankring af tårnet. Det tog små 21 år, og i 2001 kunne tårnet genåbne til stor begejstring for både lokale og turister.

Tag trapperne op

Med en hældning på 4 meter kan det godt give lidt sommerfugle i maven. Du kan nemlig stadig tage trappen op i toppen, hvis du tør. Det skæve tårn i Pisa er en del af den fantastiske Campo dei Miracoli – Miraklernes Plads – der også tæller Domkirken, Dåbskapellet og Kirkegården i Pisa. Bygningernes hvide marmor i kontrast til den blå himmel og de grønne græsplæner er et syn, du sent vil glemme. Efter besøget på Piazza dei Miracoli kan du med fordel tage et kig forbi Piazza dei Cavalieri, hvor du finder Pisas berømte universitet Scuola Normale, som blev grundlagt af Napoleon i 1810.

Bymuren

Helt tilbage til Etruskerns- og Romernes tid havde Pisa en bymur, men tusinde år senere var de fuldkommen gemt bag huse, på grund af byen hastige ekspansion. Derfor besluttede man i 1155 at bygge en ny mur, 7 km lang og væsentlig større end byen og dermed med plads til opdyrkede arealer i tilfælde af krig og belejring. Meget af muren er tilbage i dag, men et vigtigt stykke kan ses bag dåbskapellet og på Piazza delle Gondole kan I endda komme op og gå på et lille stykke.

Kort

Vis på kort