Det skæve tårn i Pisa

Verdens måske mest berømte tårn

Det Skæve Tårn i Pisa, verdens måske mest berømte tårn, skriver sig nemt ind øverst på must see-listen, når I besøger Pisa. Og det er noget af en kuriositet, denne sammenblanding af storslået arkitektur og den åbenlyse kamp mod tyngdekraften. Det har faktisk altid været skævt. En enkelt regnefejl gjorde, at det, der skulle have været et symbol på den italienske ingeniørkunsts formåen, gav et gevaldigt bagslag. Fundamentet på kun 3 meter skulle vise sig at være alt for lavt. Og med dette som udgangspunkt, vidste man ikke den gang, at man var ved at lave grundlaget for en af verdens helt store seværdigheder - på en anden måde end tiltænkt.

inspiration

Fik hjælp af Modvægte

Med en historie, der går helt tilbage til 1173, har tårnet mange år på bagen. Og op gennem tiden har der været flere forsøg på at dæmme op for hældningen. I 1964 var situationen imidlertid så grel, at Italien måtte bede udlandet om hjælp til at redde tårnet. Dog havde skævheden gjort tårnet til en kæmpe turistattraktion, så derfor var man ikke længere interesseret i at fjerne selve hældningen. En midlertidig løsning blev modvægte på hele 800 ton i bunden. I 1990 blevet tårnet lukket for at bane vej for en solid forankring af tårnet. Det tog små 21 år, og i 2001 kunne tårnet genåbne til stor begejstring for både lokale og turister. 

Tag trapperne op

Med en hældning på 4 meter kan det godt give lidt sommerfugle i maven. Du kan nemlig stadig tage trappen op i toppen, hvis du tør. Det skæve tårn i Pisa er en del af den fantastiske Campo dei Miracoli – Miraklernes Plads – der også tæller Domkirken, Dåbskapellet og Kirkegården i Pisa. Bygningernes hvide marmor i kontrast til den blå himmel og de grønne græsplæner er et syn, du sent vil glemme. Efter besøget på Piazza dei Miracoli kan du med fordel tage et kig forbi Piazza dei Cavalieri, hvor du finder Pisas berømte universitet Scuola Normale, som blev grundlagt af Napoleon i 1810.

Kort

Vis på kort

Oplev Toscana - skab din egen historie