Piazza del Duomo i Firenze

Firenzes religiøse centrum

Bered jer på at blive godt og grundigt imponeret! Midt i Firenze ligger de to torve, Piazza del Duomo og Piazza San Giovanni, der i århundreder har været Firenzes religiøse omdrejningspunkt. Her finder I verdens 3. største domkirke, Santa Maria dell Fiore, Dåbskapellet San Giovanni og Klokketårnet. Her kan I i dag beundre én af renæssancens største arkitektoniske genistreger, opleve et skattekammer af imponerende kunst, få en formidabel udsigt over byen og, på en hed sommerdag, finde et behageligt, kølende læ fra solen.

Domkirken Santa Maria dell Fiori

I selskab med domkirkerne i Rom, Milano, London og York er domkirken i Firenze én af kristendommens største kirker. Grundstenene blev lagt i 1298 på Jomfru Marias fødseldag. Men først 100 år senere skulle kirken stå færdig, da en genial mand ved navn Brunelleschi fandt ud af at bygge den store kuppel, der var den største på sin tid og en hidtil uset bedrift. I dag er den ottekantede kuppel stadig et fantastisk skue, for ikke at tale om de 44 mosaik-vinduer og utallige andre kunstskatte. Og oppe fra kuplen venter et fantastisk panorama over byens tage.

Dåbskapellet 

En anden imponerende kuppel finder I i Dåbskapellet fra omkring år 1100. Kuplen domineres af den store Kristus-mosaik fra 1280, men et andet sted kan I også betragte Djævelen igang med at fortære de største syndere. Den østlige dør, eller Paradisporten, er et kunstværk i sig selv med 10 forgyldte skildringer af Det Gamle Testamente. Den tredje betydningsfulde bygning på pladsen er klokketårnet. Da tårnet endeligt stod færdigt i 1359 var det 84,7 m højt med en udsigtsplatform på toppen, som energiske turister, der begiver sig op ad de 416 trappetrin, kan benytte. Og i modsætning til klokketårnet i Pisa står det helt lodret.

Kort

Vis på kort