Ravenna - en byzantinsk forpost

byzantinske stiftmosaikker og bygninger på UNESCO's verdensarvsliste

Ravenna er byen, hvor I mødes af verdens smukkeste byzantinske stiftmosaikker og hele otte historiske bygninger på UNESCO's verdensarvsliste.

Ravenna har haft en central placering de det romerske rige – eller rettere de romerske riger – da byen har været hovedstad i det vestromerske rige efter opdelingen mellem Rom og Konstantinopel. Ravenna var en stærkt befæstet by omgivet af store vådområder, og derfor lettere at forsvare end Rom, hvorfor den var hovedstad mellem 402 og 476. Men efterfølgende blev Ravenna en del af det østromerske rige, da den blev erobret af byzantinerne og blev deres administrative centrum i Italien fra 540.

Byen bærer stærkt præg af den byzantinske periode og hele 8 bygninger fra den tid er på UNESCOs verdensarvsliste. Sæt derfor god tid af til at se de pragtfulde og imponerende mosaikker med scener fra Det gamle Testamente i San Vitale kirken og Sant’Apollinare Nuovo-kirken med forbløffende gyldne mosaikker. Stort set lige ved siden af finder I en anden mosaikudsmykket bygning, mausoleet for Galla Placidia, kejser Honorius’ smukke halvsøster.

Piazza del Popolo er Ravennas centrale torv med byens to skytshelgener på søjler fra 400-tallet, rådhuset fra 1600-tallet og domhuset fra 1400-tallet med kolonnader og fortovsrestauranter.

Ravenna har haft mange kendte indbyggere, men en af de mest kendte er den italienske nationaldigter Dante. Efter at være forvist fra Firenze levede Dante sine sidste år i Ravenna, og meget passende kan I finde hans museum på Via Dante Alighieri.

Når historien er på plads har Ravenna meget mere at tilbyde. Centrum er fyldt med smalle gader og stræder samt torve og pladser, der inviterer til at blive udforsket. Og mon ikke i også kan finde en fortovscafe eller restaurant til et stop undervejs?

Kort

Vis på kort