Tempeldalen

Siciliens græske guddommelighed

Tempeldalen, eller Valle dei Templi, ved Agrigento på den sydvestlige kyst er det mest berømte arkæologiske område på Sicilien – og et af de største i verden. Omgivet af oliventræer og mandellunde kan du gå i de gamle grækeres fodspor blandt de syv storslåede tempelruiner, inklusiv Tempio della Concordia, der er et af de bedst bevarede græske templer i Middelhavsområdet og en af Siciliens mest imponerende seværdigheder.

Nogle steder er det bare en bunke af byggesten, der ligger, nogle steder står enkelte søjler tilbage og andre steder, står templerne næsten intakte ud over at taget selvfølgelig mangler. Uanset, hvor velbevaret de står, så er de alle imponerende vidensbyrd om Grækernes indflydelse på øen omkring det 5. århundrede f.Kr., og Tempeldalen er absolut et besøg værd på din kør-selv-ferie på Sicilien.

Tempeldalen er et must see på Sicilien

Fra gigantiske figurer, der engang dekorerede templerne, til velbevarede templer i gyldenfarvede sten og søjler, der rejser sig mod himlen. Det er en enestående oplevelse at vandre rundt i den 1.300 hektar store park, der er optaget på UNESCO's verdensarvsliste og afspejler den græske kulturs vigtigste ritualer og guder. Tempeldalen er placeret på et bakkedrag, og blandt de imponerende ruiner bliver din oplevelse krydret af en spektakulær udsigt ud over havet og det frodige landskab. Især Tempio di Giunone ligger smukt placeret ved nærmest at stå på kanten til en klippeskrænt og med udsigt til naturen omkring.

Tempio della Concordia

Tempio della Concordia er et imponerende velbevaret tempel, der foruden tag og dekorationer ellers er intakt. Med sine 34 ydre søjler, der stolt rækker op mod himlen, og et solidt fundament for at kunne stå på det stenede terræn, kan du nærmest fornemme templets helhed fra sin storhedstid, dengang i det 5. århundrede f.Kr. Hvis du, mens du beundrer templet, tænker ”Tempio della Concordia har jeg set før”, er det fordi UNESCOs logo forestiller templet.

Og hvis du undrer dig over, hvordan grækerne kunne bygge så imponerende templer med få års mellemrum, for 2.500 år siden, så er en stor del af forklaringen, at de havde ualmindeligt mange slaver og rigdomme, som de fik efter en sejr over det føniske folk på øen. Samme konflikt er også skyld i at mange af templerne ligger i ruinerne. Fønikerne tog nemlig hævn ved at angribe og ødelægge de store bygningsværker.

 


"Tag kold hvidvin med under armen, og nyd et glas i de smukke omgivelser ved solnedgang, hvor solens røde stråler gør noget helt specielt ved de gamle ruiner. Vagterne plejer at synes, at det er helt i orden, så længe man ikke efterlader affald"

- Nicolai, rejsespecialist i Lyngby


Kort

Vis på kort