Via Spluga Vandrerute

Fakta om Via Spluga

Via Spluga er en klassisk vandrerute i de centrale alper, der gennem århundreder har forbundet byerne Thusis og Chiavenna. Det meste af Via Spluga snor sig blidt langs gamle muldyrspor, som enten har bevaret sin gamle karakter eller er blevet restaureret til sin oprindelige standard. Ud over at give de vandrende mulighed for at opleve en flig af den spændende historie, har man også mulighed for at lære et meget specielt bjerglandskab at kende. Foruden, naturligvis, de lokale beboere, hvis liv gennem generationer er blevet påvirket af rejsende, der kom over alpepasset.

Via Spluga er 65 kilometer lang. Den går fra Thusis (720 m.o.h)  over den berømte Via Mala kløft til Splügen (1.457 m.o.h). Fra denne lille by drejer stien sydpå og sniger sig over Spluga Pass i 2.115 m.o.h, hvilket er rutens højeste punkt. Herfra går det nedad gennem hele dalen Val San Giacomo til den når Chiavenna (333 m.o.h).

H.C.Andersen rejste i sommeren 1852 sammen med Viggo Drewsen til München, hvor han opholdt sig frem til den 28. juni. Derfra tog de til Chur i Schweiz, og 1. juli gik de over Splügen-passet til Chiavenna i Italien, hvor de overnattede inden deres videre færd. Efter et kort ophold i Milano rejste de i øvrigt tilbage over St. Gotthard-passet til Flüelen i Schweiz. H.C.Andersen har beskrevet turen i sine dagbøger.

Kort

Vis på kort

Oplev Norditalien - Skab din egen historie