Diocletians Palads i Split

Oplev et levende museum midt i Split

Højdepunktet i Split er uden sidestykke Diocletians Palads, der stadig er Splits centrum og udgør en stor del af den gamle bydel. Paladset går helt tilbage til det 3. århundrede, hvor romerne gjorde deres indtog i byen og Diocletian Palace er et af de bedst bevarede eksempler på den romerske arkitektur i verden. Kejserens palads blev bygget som en kombination af en luksusvilla, et sommerhus og en romersk militær forlægning, opdelt i fire dele med to hovedgader.

Den sydlige del af paladset var beregnet til kejserens lejlighed og passende offentlige- og religiøse ceremonier, mens den nordlige del var til militæret, tjenere, lagerplads osv. Slottet er en rektangulær bygning med fire store tårne ​​i hjørnerne, døre på hver af de fire sider og fire små tårne. I løbet af århundrederne tilpassede paladsets indbyggere, og senere også borgere i Split, dele af paladset til deres egne behov, både de indvendige bygninger og de ydre vægge, men konturerne af det kejserlige palads er stadig meget synlige.

De Gyldne Porte

Porta septemtrionalis er portenes romerske navn. Kejser Diocletian gik gennem dem, da han gik ind i paladset 1. juni 305. De blev bygget i form af et rektangel med dobbeltdøre som en del af den defensive militære taktik. Facaden var dekoreret med nicher, der indeholdt figurskulpturer af de fire tetrarker (Diocletian, Maximian, Galerius og Constantius Chlorus). Portene førte direkte mod Salona som var hovedstad i den romerske provins Dalmatien, og de kunne kun bruges af kejseren og hans familiemedlemmer. Under indflydelse af Venedig skiftede portene i det 16. århundrede navn til Porta Aurea eller Golden Gates.

Inspiration

Tag op i klokketårnet og nyd panoramaudsigten

Uden for den østlige port - også kaldet Sølvporten, er der et konstant leben med en stor farverig markedsplads, hvor der sælges alt fra frugt og grønt til tøj og diverse souvenir. Når du kommer ind ad porten og de høje bymure, kan du evt. starte med pladsen foran kirken (Peristylet). Der kan du nyde en kop kaffe på Luxor Café.

Derefter kan du tage en tur op i klokketårnet, hvorfra du har en fantastisk panoramaudsigt ud over Split. Herefter skal du egentlig bare lade dig lægge bykortet væk og lade tilfældighederne råde.

Du kommer gennem snævre gader, hvor vasketøj i alle regnbuens farver hænger til tørre. Små specialbutikker lokker med lokale varer og de kendte mærkevarer. Over alt ligger der en lille cafe eller restaurant, hvis du skulle trænge til noget at skylle alle indtrykkene ned med.

Kort

Vis på kort