Vandmøllerne i Rastoke

En ukendt perle

Rastoke er kendt for sine velbevarede møller og de maleriske små vandfald og kaskader langs floden Slunjčica, der her løber sammen med floden Korana, der kommer fra Plitvice Lakes National Park. Rastoke kaldes ofte Plitvice-søens lillesøster på grund af naturens sammenlignelighed.

Vandmøllerne der blev bygget ved Rastoke bidrogtil den økonomiske udvikling af Slunj som centrum af regionen Kordun. Rastoke blev først nævnt i 1860 i en rejserapport, beskrevet som den "utroligt smukke, grønlige Slunjčica-flod, der har skabt mange skønne steder langs dens ganske korte løb." I middelalderen var regionen omkring Slunj kendt som et "ingenmandsland", en usikker grænseregion mellem Europa og Det Osmanniske Rige.

Møllerne af Rastoke har også en spændende historie. Det var særdeles innovativt da man første gang lod møllerne drive af vand i stedet for mennesker eller dyr, og da Rastoke var på sit højeste, var der 22 vandmøller i byen. Bortset fra at male korn, er Rastoke også kendt for vævning af hør og hamp. Planterne blev dyrket omkring byen, gennemvædet i Koranas vand og derefter brugt til vævning. Det var en af ​​kvindernes vigtigste erhverv, især i de kolde vintermåneder. Det traditionelle dragt i Slunj og Rastoke er lavet af disse materialer.

Kort

Vis på kort