Pladsen med de 5 brønde i Zadar

Byens vand

Pladsen i Zadar ligger mellem de middelalderlige bymure og renæssancebastionen Grimani, hvor Kroatiens ældste park ligger. Pladsen har nøjagtigt, hvad navnet antyder, nemlig fem brønde på linje. I middelalderen var der en voldgrav nedenfor de gamle bymure. I løbet af det 16. århundrede hjalp venetianerne byen med at modstå tyrkiske belejringer ved at bygge en stor vandcisterne med fem ornamentale brønde, hvilket gav torvet sit navn.

Det femkantede Kaptajnens Tårn, der læner sig mod bymurene i Zadar, er det eneste, der er tilbage fra ti lignende tårne ​​beliggende i udkanten af den middelalderlige by. Kaptajnens Tårn er opkaldt efter byens "kaptajns" nærliggende bopæl det blev bygget af venetianerne for at styrke byen mod tyrkiske angreb. I dag huser Tårnet udstillingsrum og en platform med en fantastisk udsigt over byen.

Parken opkaldt efter dronning Jelena Madije og bygget oven på Grimaldi-bastionen. Den blev grundlagt af den østrigske kommandør Baron Franz Ludwig von Welden i 1829, en lidenskabelig botaniker og beundrer af den dalmatiske flora, og var det den første offentlige park i Kroatien. At skabe en have på toppen af ​​et militært anlæg var ganske usædvanligt.

Brøndene er ikke længere i brug, og pladsen er blevet et populært sted for koncerter og begivenheder, men det er også et af de fineste steder at starte lange romantiske vandreture i Zadar.

Kort

Vis på kort