Traditionel Maori-mad

Naturen var Maoriernes spisekammer

Maoriernes tidlige køkken var domineret af, hvad de kunne finde i naturen. De var jægere og samlere, der bl.a. fandt deres ingredienser fra skoven, havet og vandløb. Senere begyndte de at dyrke nogle afgrøder, der sørgede for lidt lettere tilgang til deres fornødenheder. Da europæerne kom til New Zealand blev kylling, gris, får, kartoffel, gulerødder og andre madvare en fast bestanddel i Maoriernes kost.

Hangi - Maoriernes oprindelige madlavningsmetode

Man kan ikke komme uden om Hangi, når du kommer til New Zealand. Det er en af Maoriernes oprindelige madlavningsmetoder, hvor man forberedte maden i en form for undergrundsovn. Her blev indsamlede rodfrugter, grøntsager og trærødder m.m. dampet i ca. 3 timer oven på store, varme sten i en fordybning i jorden. Den nutidige Hangi har fået tilføjet svinekød, fårekød, kylling, gulerødder, majs og andre afgrøder, som europæerne bragte til landet. I dag bliver Hangi oftest benyttet til særlige lejligheder og store sammenkomster.

    Inspiration

    Nogle af Maoriernes traditionelle ingredienser i madlavningen

    • Kumara: Sød kartoffel du kan se i både røde, gule og orange toner.
    • Harakeke: Plante med højt indhold af omega-3, der bruges som krydderi og olie. De grønne blade flettes der kurve og væves tøj af
    • Horopito: Peber fra stedsegrønt træ
    • Kawakawa: Krydderi
    • Kōwhitiwhiti: Brøndkarse med sennepssmag, der findes ved vandkanten i åer og floder
    • Kuku: Muslinger
    • Kina: Søpindsvin
    • Inanga: Småfisk. Flere arter er udryddelsestruede, så undlad at spise dem
    • Koura: Ferskvandskrebs
    • Rewena Pararoa: Maori surdej-brød

    Kort

    Vis på kort