Damptoget i Harzen

En tur for alle aldre

Tror du, at Harzen er lig med busrejser for bedstemødre, eller tror du kun, du kan komme rundt i bjergene i vandrestøvler, kan du godt tro om igen. Harzen er et oplagt rejsemål for familier med børn. En særlig udflugt er en tur op i bjergene med et tog fra Harzer Schmalspursbahnen. I 2017 fejrede banerne 130 års jubilæum. I så mange år har dampen stået op ad skorstenen, når de sorte lokomotiver kæmper sig vej gennem Harzens bjerge. Og jo mere toget skal slide for at komme opad, des sortere bliver de skyer af røg, der sendes op mod himlen.

Toget Harzer Schmalspurbahn fra Wernigerode er ren nostalgi - og samtidig et fuldt moderne jernbanetrafiksamarbejde på smalspor. Harzquerbahn, Brockenbahn og Selkethalbahn dækker tilsammen en god del af trafikken af den østlige del af Harzen - fra Wernigerode og Quedlinburg i nord til Nordhausen i syd.

Fra Wernigerode kan I kombinere Harzquerbahn og den lille sidebane Brockenbahn, der har station i Drei Annen Hohne og herfra kører til toppen af Brocken - bortset fra de sidste 50 meter, som I må gå. Hele turen varer halvanden time, og på de sidste 19 km i fugleflugtslinje skal de stærke tog hæve sig 600 m opad, så den bid alene varer næsten en time. Men det er hele turen værd, også selv om skyerne måske har lagt sig over toppen af bjerget.

Inspiration

Den højeste, den længste og den mest romantiske rute

Harzer Schmalspurbahnen består af tre ruter. Alle ligger i Østharzen i det tidligere DDR. De er ikke kun et must for jernbaneentusiaster, men også en særlig overvældende oplevelse for børn. Her får de en ægte oplevelse af både gamle dage og af de enorme kræfter, der skal til for at trække de gamle tog.

Den mest populære rute er både den korteste og den mest stejle. Det er den lille Brocken-bane, der går fra landsbyen Drei Annen Hohne op til Harzens højeste punkt, Brocken (1142 m). Det er den top, der også er kendt som Bloksbjerg. Undervejs får I fantastiske udsigter ud over Nationalpark Hochharz. Den længste rute får I med Harzquerbahn mellem den charmerende bindingsværksby Wernigerode i nord og Nordhausen i syd. Toget gør holdt i Drei Annen Hohne og kan kombineres med en tur med Brocken-banen. Længst mod øst har den 61 km lange Selketal-bane endestation i Harzens mest velbevarede by, Quedlinburg. Strækningen herfra ind gennem den naturskønne Selke-dal regnes for Harzens mest romantiske. Herfra går det vestpå, indtil banen fanger Harzquerbahn i Eisfelder Talmühle knap 20 km i fugleflugtslinje fra Nordhausen.

Om Harzer Schmalspurbahnen

  • De tre jernbanestrækninger Brockenbahn, Harzquerbahn og Selketalbahn har tilsammen et skinnenet på 140 km
  • Sporvidden er på 100 cm
  • De fleste tog er trukket af damplokomotiver, men der kører også dieseltog og motortog

Kort

Vis på kort