Harzen & Thüringen

9 dages kør-selv-forslag til Harzen og Thüringen

Denne tur er nærmest et festfyrværkeri af eventyrlige og fascinerende byer, spændende historie, moderne design og masser af flot natur. Turen starter i den østlige del af Harzen i Quedlinburg, der nærmest er bindingsværkets moderby, og fortsætter til den for mange ukendte by Halle, der både byder på hjemmelavet salt, musik og masser af historie.

Herfra Går turen sydpå til Erfurt gennem Naturpark Saale-Unstrut-Triasland og undervejs kan I besøg på en spændende vingård. Fra Erfurts næsten overvældende Altstadt til Eisenach, hvor Luther oversatte det Ny Testamente på Schloss Wartburg og Nationalpark Hainich, hvor en tur i trækroerne er et must. Turen slutter i den lille hyggelige by Wernigerode i Østharzen, der overvåges af det imponerende Schloss Wernigerode. 

Vi kan naturligvis tilpasse kør-selv-forslaget efter jeres ønsker, så I får skræddersyet jeres personlige drømmerejse gennem Tysklands fantastiske natur og spændende byer.

Fra 3.995 kr.
pr. person i 8 nætter på gode førsteklasses hoteller

Rejseperiode: 
Hele året
Vi anbefaler april - oktober

Startdag:
Daglig

Varighed:
9 dage/8 nætter

Længde:
ca 1.100 km

Vi skræddersyer din kør-selv-ferie
- kontakt vores rejsespecialister:

Få et tilbud
 

Dagsprogram

Ankomst Quedlinburg (430-450 km)

Efter en lang køretur er det skønt at parkere bilen og kunne nyde aftenen i middelalderbyen Quedlingburgs smukke omgivelser. Er I fremme om eftermiddagen er det måske en kop kaffe eller te på en af byens mange caféer, der lokker. Ellers byder byens mange gode restauranter på dejlig mad i charmerende og hyggelige omgivelser. Men I kan også bruge eftermiddagen på at gå på opdagelse i den charmerende by.

Overnatning i Quedlinburg

Quedlinburg

Quedlinburg er i sig selv én stor seværdighed med mere end 1300 bindingsværkshuse, bygget i skiftende stilarter gennem 500-600 år og spredt omkring torve, gader og stræder i en byplan, der ikke har ændret sig meget siden middelalderen. Det meste af Quedlinburg er fredet og optaget som UNESCO Verdenskulturarv. 

Det er derfor oplagt at bruge dagen på at udforske alle byens spændende muligheder og afkroge. Det er obligatorisk at besøge det fine gamle Bindingsværksmuseum Ständerbau, Slotsmuseet er også en særlig oplevelse ligesom du kan udforske byens nuttede område Münzenberg

Overnatning i Quedlinburg

Thale - Elbingerode - Wernigerode - Quedlinburg (85 km)

Thale lidt syd for Quedlinburg er et af de mest sagnomspundne steder i Harzen, og den dramatiske natur tiltrækker masser af turister. Ifølge overleveringen samles heksene på Hexentanzplatz i Thale natten til den 1. maj for at fortælle djævelen, hvad de har udrettet i årets løb. Hvis det er noget godt, ryger de på hovedet i Bode-floden nede i dalen. Resten flyver videre til Bloksbjerg (Brocken). Men Hexentanzplatz ligger ikke øde hen resten af året. I oktober sadler hekse og tryllekunstneer, magikere og fidusmagere, igen kosteskaftet for at rejse derop. Ganske almindelige turister tager svævebanen fra Thale til tops for at lytte med, når troldmanden lærer fra sig i sit værksted og heksene brygger sære sager i køkkenet.

Fra Thale tager I vejen op over Hüttenrode og Elbingerode til Wernigerode, hvor det gamle smukke rådhus på byens centrale plads nærmest kalder på et par billeder eller tre. De flotte farver, det prægtige bindingsværk og de to slanke spir er det første man får øje på, når man står foran Wernigerode rådhus. Men kigger man nærmere efter ned langs siderne af rådhuset, dukker udskårne helgener, håndværkere og narre op på facaden. Her finder du blandt andre Harzens fire hovederhverv i middelalderen repræsenteret i form af kodriveren, urtesamleren, skovrideren og skovarbejderen.

Under DDR-tiden var kun rådhuset malet i smukke farver, mens resten af byen henlå som en grågrumset brun kontrast. Men i dag er alle de gamle bindingsværkshuse frisket op med herlige farver og blomster. Over byen våger det imponerende Schloss Wernigerode og heroppefra har I en storslået udsigt over Wernigerode og over de skovklædte bjerge omkring byen. På samme sted lå engang en middelalderborg, og når du træder ind i slottets gemakker, får ridderudstyr og malerier af drabelige slag illusionen om riddere og slumrende prinsesser til at hænge ved, ja, måske møder du endda en eventyrfe, der sidder og fortæller historier for børn og forældre.

Toget Harzer Schmalspurbahn fra Wernigerode er ren nostalgi - og samtidig et fuldt moderne jernbanetrafiksamarbejde på smalspor. Harzquerbahn, Brockenbahn og Selkethalbahn dækker tilsammen en god del af trafikken af den østlige del af Harzen - fra Wernigerode og Quedlinburg i nord til Nordhausen i syd. Fra Wernigerode kan du kombinere Harzquerbahn og den lille sidebane Brockenbahn, der har station i Drei Annen Hohne og herfra kører til toppen af Brocken - bortset fra de sidste 50 meter, som du må gå. Hele turen varer halvanden time, og på de sidste 19 km i fugleflugtslinje skal de stærke tog hæve sig 600 m opad, så den bid alene varer næsten en time. Men det er hele turen værd, også selv om skyerne måske har lagt sig over toppen af bjerget.

Overnatning i Quedlinburg

Quedlinburg - Halle (Saale) (90 km)

Der er ikke langt fra Quedlinburg til Halle an der Saale, så I kan nyde morgenmad i fred og ro og alligevel nå frem til Halle inden frokost. Og Händelbyen Halle (Saale) er en hyggelig by med et charmerende og livligt centrum, hvor det nok skulle være muligt at finde en god restaurant til frokosten.

Halle's centrum er et populært sted, ikke mindst fordi den historiske bykerne er smukt mikset med kunst, kultur, afslapning, nydelse og shopping. Næppe nogen anden by tilbyder et så tætpakket centrum. Hvor Quedlinburg mere er et historisk monument, er Halle en pulserende universitetsby. Her lokker Schmeerstraße, Kleine Ulrichstraße, Grosse Steinstraße og Hallmarkt med traditioneller stormagasiner, eksklusive butikker, caféer, restauranter, gallerier og fredelige åndehuller.

Her inbyder Hallesches Brauhaus på Grosse Nicolaistraße og Hallenser Kartoffelhaus på Willy-Brandt-Straße til fremragende mad i den mere rustikke ende, mens Restaurant Immergrün på Kleine Klausstraße og Mahns Chateau på Oleariusstraße hæver sig til et noget højere niveau. 

Er det bare et glas vin der skal til, er Cuvee Weinhandel på Bernburgerstraße det rigtige sted at gå hen, mens Mo's Daniel's på Bernburger Straße lokker med drinks og cocktails. Er man på jagt efter en kop kaffe er Roter Horizont på Kleine Ulrichstrße eller Kaffe Fleck i Hackebornstraße et par gode muligheder. 

Overnatning i Halle

 

Halle

Med mere end 1200 års historie på bagen, har Halle meget at byde på. Her blev Georg Friedrich Händel født i 1685 og boede i byen til 1702, hvor han fik en stilling som organist ved den protestantisk katedral. Men året efter flyttede han til Hamborg og fik arbejde som violinist og cemballist ved operahusets orkester, hvor han også skrev sin to første operaer. Senere blev han inviteret til Firenze af de magtfulde Medici'er og i 1710 blev han kapelmester hos Kurfyrsten af Hannover, den senere Kong Georg I af Storbritannien. Og præcis på 250-årsdagen for Händels død den 14. april 2009 åbnedes udstillingen i Händel-Haus, barokkomponistens fødested, med alt hvad der er værd at vide om komponisten, antikke instrumenter og meget mere.

Også vores egen Johann Friedrich Struensee stammede fra Halle, hvor han blev født den 5. august 1737. I Halle blev Struensee uddannet til læge, og i 1758 blev han stadslæge i Altona ved Hamborg. Ti år senere mødte han her Kong Christian 7. Han fulgte med den enevældige konge på hans udlandsrejser, og da kongen var tilfreds med hans indsats, fulgte Struensee med til København. Her udviklede han et nært og fortroligt forhold til Dronning Caroline Mathilde og blev endda hendes elsker. Struensee's reformiver og hans forhold til dronningen var en torn i øjet på mange, og enden blev, at Struensee røg i fængsel på Kastellet og den 28. april 1772 blev han halshugget på Østre Fælled for majestætsfornærmelse.

Et besøg i Halle må også inkludere et tur på Landesmuseum für Vorgeschichte, hvor kan man se et helt enestående fund, nemlig Himmelskiven fra Nebra, en pendant til vores hjemlige solvogn, som viser bronzealderens nattehimmel. Det fantastiske museum er i sig selv et besøg værd, men netop Himmelskiven har en ganske særlig plads. Skiven er ca. 3.600 år gammel og betydningen  af Himmelskiven fra Nebra som verdens ældste fremstilling af kosmiske fænomener, har sat den på UNESCO's Dokumentverdensarv "Memory of the World".

Endelig kan besøget i Halle sluttes med et visit på Halloren- und Saline Museum, hvor man fremstiller salt som i de gode gamle dage, og hvor medlemmer af "Salzwirker-Brüderschaft im Thale zu Halle" kaldes for Halloren.

Og så må man ikke snyde sig selv for at se det hele sådan lidt fra oven. Det er de 225 trappetrin værd at bestige de to tårne "Hausmannstürme" på Marktkirche. Og når man endelig er kommet helt derop, hvor de to tårne er forbundet med hinanden med en gangbro, belønnes man med en eventyrlig udsigt over hele Halle!

Overnatning i Halle

Halle - Erfurt (170 km)

Undervejs fra Halle til Erfurt bør I lægge vejen forbi Nebra, Himmelskivens findested. Her ligger museet Arche Nebra, der fortæller hele historien om den berømte skive. Museet har både en permanent udstilling og et planetarium, hvor I får en 22 minutters lang rejse gennem bronze-alderens stjenehimmel og hvor I får en forklaring på skivens betydning. 

Herfra går turen over Freyburg og det "Herzoglicher Weinberg", der ligger i Naturpark Saale-Unstrut-Triasland over floden Unstrut. Vinbjergets historie går tilbage til 1774 og er et karakteristisk eksempel på terrasse-anlagt vinbjerg i barok stil. I 1925 blev vinbjerget omplantet med Weißburgunder og de ældste vinstokke stammer stadig fra denne tid, omend man gennem de senere år har forynget vinstokkene betydeligt. Foruden Weißburgunder er her også Silvaner og i mindre mængde Blauer Spätburgunder. Der er åbent lørdag og søndag samt rundvisning mandag, onsdag og fredag. Se nærmere på deres hjemmeside www.herzoglicher-weinberg.de.

Herfra går turen videre til Erfurt: Kirker, tårne, broer, storslået kultur og glitrende fester. Erfurt vækker begejstring med middelalderlig charme og righoldig historie, med livsglæde og gæstfrihed. Med sin beliggenhed i skæringspunktet for gamle tyske og europæiske handelsveje har Thüringen's hovedstad altid været samlingspunkt og hjem for betydende åndelige, et selvbevidst, stolt centrum for fornyelse og en magnet for besøgende fra hele verden.

Når I skal ud og spise i Erfurt er mulighederne næsten uanede. Af de bedre kan vi nævne Clara - Restaurant im Kaisersaal på Futterstraße eller Restaurant Lenchen på Brauhausgaße i det historiske Magdalenengut. Noget mere rustik, men på ingen måde mindre hyggelig, er Gästehaus Feuerkugel ved Kramerbrücke eller Zum Goldnene Schwan på Michaelisstraße, der også selv brygger noget fremragende øl.

En god kop espresso får man på Epitome Coffee Co på Fischmarkt mens det ypperste af chokolade fås hos Hos Goldheim Werkstattladen und Werkstattscafé på Kreuzgasse.

Overnatning i Erfurt

Erfurt

Erfurt med de mange tårne. Sådan berømmede Martin Luther engang byen, fordi tårnene på 25 sognekirker, 15 klostre og stifter og 10 kapeller alle strækker sig mod himlen. Især Mariendom og Severikirche, et i Europa enestående ensemble af mesterværker fra den tyske gotik.  I domkirkens indre er især koret imponerende med de 13 næsten 18 meter høje glasmalerier, der danner en cyklus i prægtige farver. Prægtig er også „Gloriosa“, verdens største frit svingende middelalderlige klokke. I dag kaster kirketårnene deres skygge på de omhyggeligt restaurerede bindingsværkshuse og skønne renæssancebygninger i den historiske bykerne.

Augustinerkloster, hvor Martin Luther levede i fem år, Predigerkirche og fæstningsanlæggene på citadellet Petersberg er storslåede eksempler på middelalderlig og nutidig bygningskunst. Hertil hører også Alte Synagoge, den ældste synagoge i Europa, der er bevaret helt op til taget, i dag et usædvanligt museum om den jødiske historie. Museet omfatter også et jødisk ritualbad, der blev fundet i nærheden i 2007 samt en enestående jødisk bryllupsring.

Erfurt er ikke kun en by fuld af hellige bygningsværker. Det også en by med broer. Der strækker sig i alt 142 broer over floden Gera, dens mange bifloder og vandgraven langs den tidligere bymur. Den berømteste af dem er sikkert Krämerbrücke, den længste bro i Europa, der i hele længden er bebygget med huse, hvoraf nogle er beboede, mens andre huser kunsthåndværk, gallerier, små vinstuer eller musik- og antikvitetsbutikker. I 2017 var Kramerbrücke på en flot 12. plads over mest interessante rejsemål i Tyskland.

Men besøgende i Erfurt kan også glæde sig over kulturelle rigdomme, for eksempel i Museum für Thüringer Volkskunde på Juri-Gagarin-Ring. Eller i Angermuseum, byens kunstmuseum. Eller i Stadtmuseum, der ligger i „Haus zum Stockfisch“, et af de mest repræsentative renæssancehuse. Hvorom alting er: i Erfurt kan du faktisk glæde dig til alt.

Overnatning i Erfurt

Erfurt - Celle (300 km)

Inden turen går nordpå er det næsten et must at besøge Borgen Wartburg i Eisenach i Thüringen. Slottet, der dominerer byen fra sin bakketop, var det første tyske slot til at komme på UNESCO's Verdenarvsliste. Slottet har været gennem mange spændende perioder, men det var Martin Luther der for alvor gjorde slottet berømt, da han her oversatte Det Ny Testamente til tysk. Martin Luther var professor ved universitet i Wittenberg, men i 1521 var han blevet gjort fredløs og søgte beskyttelse hos den magtfulde fyrste på Wartburg. 

Efter det kulturelle besøg på Wartburg går turen videre til Nationalpark Hainich, Tysklands største uudnyttede løvfældende skovområde. Ud over udstillingerne på nationalparkens center og den fantastisk spændende natur, byder parken på en eventyrlig vandretur over trækronerne. Man starter i ca. 10 m højde og bevæger sig langsomt op i 24 m højde. Heroppe har man en fantastisk udsigt over skoven og undervejs fortæller plakater om livet i trækronerne. Og det er en tur der både kan gørse for folk med højdeskræk og personer i kørestol!

Således blæst godt igennem går turen videre nordpå til Celle, hvor I har den sidste overnatning. Også Celle har nære historiske forbindelser til Danmark. I Halle hørte vi om Struensee, der så skidt kom af dage på Østre Fælled, og tilsvarende var det gået Dronning Caroline Mathilde, der efter affæren sad fængslet på Kronborg, hvis ikke hendes bror, den engelske konge Georg II havde intimideret Christian VII med to fregatter og et kongeskib, der ankrede op på reden ud for Helsingborg 26. maj 1772. Herefter fik Caroline Mathilde eksil på slottet i Celle, hvor hun boede i slottets østfløj i årene 1772-1775. I 1775 døde Caroline Mathilde af en voldsom febersygdom, sandsynligvis skarlagensfeber. I dag er en del af slottets museum viet til Caroline Mathilde.

Men Celle er også kendt for sine 500 pragtfulde, restaurerede og fredede bindingsværkshuse, der gør byens Altstadt til noget ganske særligt. Et gågadeområde, der forener historie og forretningsliv og danner de skønneste rammer om en dejlig shoppingtur. Og i Celles omegn finder I også mange interessante oplevelser, fx Mindesmærket Bergen-Belsen, den koncentrationslejr hvor dagbogsforfatteren Anne Frank døde af tyfus i marts 1945 samt det tidligere cistercienserkloster Kloster Wienhausen sydøst for Celle.

Overnatning i Celle

Afrejse

Efter morgenmaden er det tid til afrejse - eller måske et par ekstra nætter i den hyggelige by Celle.

Galleri

Kort

Vis på kort

Priser

Fra 3.995 kr. pr. person

Prisen inkluderer

  • 8 hotelovernatninger

Prisen INKLUDERER IKKE

  • Flybilletter
  • Billeje
  • Udflugter og entrebilletter

 

Om rejsen

 

3 nætter Quedlinburg
2 nætter Halle
2 nætter Erfurt
1 nat Celle

ekstra oplevelser

Turen kan naturligvis også køres omvendt, eller I kan tage en eller flere esktra overnatninger i Celle, Erfurt, Halle eller Quedlinburg.

Vi kan tilpasse kør-selv-forslaget efter jeres ønsker, så I selv er med til at skabe jeres personlige drømmerejse.

Vi glæder os til at skabe din drømmerejse

  • Bestil trygt - Vi er ejet af Danmarks største forbrugerorganisation

  • Personlig rådgivning fra vores dedikerede rejsespecialister 

  • Kåret til Danmarks Bedste Ferierejsebureau

X

Gammel Havn 1
9000 Aalborg
Danmark

mail 70116011
X

Firskovvej 32
2800 Kgs. Lyngby
Danmark

mail 70116011
X

Firskovvej 32
2800 Kongens Lyngby
Danmark

mail 70116011
X

Kongensgade 9, 1 etage
5000 Odense
Danmark

mail 70116011
X

Dæmningen 47
7100 Vejle
Danmark

mail 70116011