Minebyen Røros

UNESCO-Kulturarv i Norsk mineby

Røros omtales i Norge ofte som Bjergstaden. Byen ligger 2-3 timers kørsel syd for Trondheim og et oplagt stop på kør-selv-ferien i Norge. Røros blev grundlagt i 1644 som følge af store kobberfund i undergrunden. Som en af de ældste og bedst bevarede træbyer i Europa, blev byen og de tilhørende miner optaget på UNESCOs liste over kulturarv i 1980. Der er flere hundrede velbevarede huse fra 1700- og 1800-tallet, som skaber en helt unik atmosfære.

Byen er omgivet af store bunker med "slagg", som er et affaldsprodukt der opstår når man udvinder kobber. Bunkerne, også kaldet "hauger", er fra over 300 års minedrift, og har været endnu større and de er i dag. Inden Røros og "slagghaugene" blev fredet, blev store dele af de store bunker fragtet væk, og brugt som fyldmasse andre steder. Da minedriften var på sit højeste, var det 40 miner i området omkring Røros. Et besøg i Olavsminen er et must, her er det muligt at komme på en times vandring - 50 meter ned i dybet.

Foruden minen er Røros kirke fra 1744 bestemt også et besøg værd. Den er blandt Norges største kirker med sine 1.600 pladser. I dag har Røros by kun ca 3.000 indbyggere, hvilket måske hænger sammen med, at byen også er blandt de koldeste steder i Norge. Byen ligger 600 m.o.h., og er godt skærmet af fjelde, som forhindrer golfstrømmen i at have den store effekt.

Har du set "Pippi i den første sne" vil du kunne genkende byens gader og huse, da denne klassiske Pippi Langstrømpe-episode blev optaget her.

Anbefalet af Alan, Content specialist

Jeg besøgte Røros med familien på en kør-selv-ferie i Norge. Nogle få kilometer før byen oplevede vi en flok rensdyr på afstand og en enkelt der stod i vejkanten og gloede på os. Vi fik taget en masse nærbilleder af den. Selve Røros var en stor oplevelse for os alle. Det var som at blive bragt 300 år tilbage i tiden, når vi gik gennem byen, omgivet af de smukke, gamle bygninger i træ. Besøg endelig museet der fortæller historien om Røros og minedriften i 17-1800 tallet - det var rigtig interessant.
Tip: Skal du prøve en af de lokale specialiteter, så bestil en 'pjalt. Det er en pandekage, der gerne serveres med brunost. Vi prøvede en -Tjaa smag og behag er jo forskellig...

Kort

Vis på kort