Sommerlige Kristiansand

Grundlagt af dansk konge

Kristiansand er den største by i Sørlandet og blev grundlagt i 1641 af den danske konge Christian den 4. Byen er godt kendt af mange danskere, da der er færgeforbindelse mellem Hirtshals og Kristiansand, og den derfor et godt udgangspunkt for en kør-selv-ferie i Norge.

I Kristiansand er havet og stranden altid lige rundt om hjørnet, og på lunere dage er bystranden samlingspunkt for Kristiansands indbyggere. Det er i det hele taget en helt unik sommerstemning i Kristiansand - selv hvis besøget ikke ligger lige i højsommeren.

Kristiansand er hovedstad i Sørlandet, og den er også landsdelens kulturelle centrum med teater- og koncerthuset Kilden, som byder på internationale og nationale opsætninger i verdensklasse. Byen byder også på en række gallerier, udstillinger, koncerter, festivaler og museer.

Inspiration

Posebyen - Kristiansands ældste bydel

Posebyen er Kristiansands ældste bydel, og her står de lave træhuse skulder ved skulder. De udgør Nordeuropas længste sammenhængende træhusbebyggelse, og historien sidder i væggene og i baggårdene. Her kan du fint gå på opdagelse på egen hånd.

Bydelen overlevede en katastrofal brand, der blussede ind over Kristiansand i 1892. Derfor er gaderne i dag stadig fyldt med originale en- og toetages huse, der blev bygget til havnens arbejdere i det 19. århundrede. Her er små, kønne sprossede vinduer, jernhegn, bænke og blomsterkasser. Køkkener og soveværelser blev bygget mod gården med separate døråbninger, der fører ud i små haver.

De mest interessante dele af området ligger mellem Festningsgaten og Elvegata og mellem Rådhusgaten og Tordenskioldsgate.

Lidt godt til ganen

Undervejs kan det være, I bliver sultne, og så er det oplagt at sætte sig ind på en af de mange gastropubber, det lokale bryggeri eller spændende restauranter.

Man har heller ikke været i Kristiansand uden at have undet sig selv et lille glas eller et bedre måltid på et af spisestederne på Fiskebrygga, restaurantområdet ved byens fiskemarked. Ferskere bliver fiskene ikke.

Shopping i Kvadraturen

Handelsområdet Kvadraturen er stedet, hvor mærkevarebutikker og spændende nichebutikker ligger side om side. Markens er byens handelsgade nr. 1, men sidegaderne gemmer også på skatte af både den ene og den anden art, så læg vejen forbi og se, om I kan gøre et godt fund.

En tur ud i det grønne

Landskabet omkring Kristiansand er rig på rullende enge, birkeklædte bakker og dybe dale prydet med små søer. Kør ud i landskabet og gør nogle stop undervejs, så I rigtig kan opleve den smukke natur, som omgiver Norges 5.-største by. Besøg fx fiskerlandsbyen Høllen.

Kort

Vis på kort