Hallstatt

Et postkort værdigt

Med sine smukke pastelfarvede huse, klemt inden mellem det dybe og mørkegrønne vand i Hallstätter See og bjergskråningerne mod vest, er landsbyen Hallstatt helt fortjent verdensberømt, ikke mindst fordi Hallstatt er på UNECSO's Verdenarvsliste. Byens centrum er uden trafik og den bedste måde at opleve Hallstatt på, er nok ved at komme til byen ombord på færgen fra jernbanestationen på den anden side af søen.

Hallstatt er dog ikke bare fantastisk malerisk, men her er også gjort spektakulære arkæologiske fund i det 19. århundrede, der førte til, at dens navn blev brug om den højtudviklede jernalder ‘Hallstatt Kultur’, der blomstrede mellem 800 og 500 f.Kr. Allerede før dette, blev salt udgravet fra aflejringerne over landsbyen, og saltopløsning pumpes stadig herfra for at blive behandlet ved Ebensee.

Oplev stemningen i Hallstatt om aftenen

I dag har byen en togstation på modsatte søbred. Du kan sejle med den lille båd, der i pendulfart sejler frem og tilbage mellem stationen og byen. Byen er på UNESCO' s liste over bevaringsværdige minder og et meget populært udflugtsmål. De færreste overnatter i disse betagende omgivelser, så om aftenen har du det meste for dig selv. Her falder der en unik stemning over byen og søen.

Inspiration

Lidt Historie

I 1883 fandt man en hakke lavet af et gevir. Da hakken i 2001 blev underkastet en kulstof 14-datering, viste den sig at være 7.000 år gammel. Den tilhører den type hakke, stenalderens mennesker benyttede til minedrift. Sammen med forskellige stenøkser og fragmenter af en sko dokumenterer fundet beboelse i Hallstatt fra omkring år 5000 f.Kr. I oldtiden blev saltet hakket ud af bjerget i hjerteformede stykker, kendt som "Hallstatt-hjerter". Pakket i dyreskind blev disse båret på ryggen ned fra bjerget. I 1100-tallet blev minedriften lagt om, så stykker af salt i stedet blev opløst i vand, og saltopløsningen sendt i rør ned fra bjerget for videre behandling. I 1595 blev rørledningen forlænget med 40 km helt frem til Ebensee, og regnes som verdens ældste industrielle rørledning, sammenføjet af 13.000 udhulede træstammer.

Kort

Vis på kort