Ruter til Østrig, Italien og Kroatien - via Hamborg

Sådan bliver turen gennem Tyskland til en del af oplevelsen

Skal du på kør-selv-ferie i Østrig, Italien, Slovenien eller nyde sydens søde sol i Kroatien? Så går turen gennem Tyskland; noget som for mange lyder som en kamp mod proppede motorveje og tyske restepladser. Men sådan behøver det slet ikke at være. 

I stedet kan du bytte de travle motorvejspladser ud med hyggelige byer, sjove oplevelser og en overnatning eller to på vejen mod ferien i Sydeuropa. 

Hvorfor ikke opleve de vidtstrakte heder, se Brødrene Grimms eventyr komme til live, besøge Tysklands romantiske bindingsværksbyer og gå på opdagelse i slotte, der gør Disneys prinsessedrømme til skamme? Har du familiens yngste med på tur kan et stop i en forlystelsespark være lige det, der holder humøret oppe undervejs på rejsen.

Her får du vores tips til spændende ruter gennem Tyskland og masser af oplevelser undervejs. Sådan bliver turen til en dejlig del af ferien.

Oplevelser undervejs

Hamborg til Hannover: Ca. 150 kilometer

Idyl i Lüneburger Heide

I kan forskønne jeres køretur med et besøg i det skønne hedelandskab Lüneburger Heide, der har en romantisk aura over sig. Lyngets lilla nuancer med enklaver af grønne buske, blåbær og græssende får, der fuldender den idylliske scene, er et utroligt smukt skue, når det står i flor i august og september. En smuttur til Lüneburger Heide er perfekt, hvis I ønsker en smuk oplevelse af den uberørte tyske natur lidt væk fra motorvejen. Har I børn med, kan I også få en vaskeægte afrikansk safarioplevelse i Sarengeti-Park Hodenhagen, Tysklands største storvildtreservat.

Heide Park, et paradis for børn

Godt 80 km fra Hamborg ved Soltau ligger Tysklands største forlystelsespark Heide Park. Her venter en verden af gys og grin med mere end 50 attraktioner, shows og forlystelsesskove for de mindste. Slip ungerne fri et par timer i parken, så har I garanteret godt humør og en masse at tale om, når turen går videre sydpå.

Pause blandt bindingsværkshuse i Celle

Godt 40 km uden for Hannover ligger den fortryllende lille købstad Celle, der er det perfekte afbræk fra motorvejen. De hundredvis af smukt dekorerede bindingsværkshuse og byens elegante slot kan fortælle en spændende historie. Og det gør de bogstaveligt talt, hvis I finder de fem talende gadelamper, der står i gågaden og glædeligt fortæller forbipasserende om fortidens aristokratiske borgere. Den charmerende by byder desuden på masser af hyggelige restauranter og cafeer, hvor I kan samle energi til resten af turen.

Autostadt i Wolfsburg, en rejse i mobilitetens verden

”Mennesker, biler og hvad der bevæger sig“ lyder Autostadts motto. I den 28 hektar store oplevelsespark drejer alt sig om temaet mobilitet. Uanset om det er en tidsrejse gennem bilens historie, leg i den store Familiepark, nervepirrende spænding ved de forskellige køretræningsanlæg eller eksklusive indblik i Volkswagen-koncernens bilproduktion, er Autostadt et underholdende afbræk fra køreturen for både store og små.

Hannover til Würzburg: Ca. 360 kilometer

Fordums storhed i UNESCO-byen Goslar

Skal jeres kør-selv-ferie krydres med lidt kulturhistorie, så sving inden om Goslar små 100 km fra Hannover; en sand perle midt i grønne Harzen. Så gammel og velbevaret, at den længe har været på UNESCO’s verdensarvsliste, men med en aldeles levende kultur- og gastronomiscene. De mange udsmykkede bindingsværkshuse glimter stadig af fordums storhed, hvor byen gjorde tjeneste som residens for de tysk-romerske kejsere og senere som velhavende handelsby. Ikke mindst takket være den nærliggende mine, der forsynede byen med dyrebart sølv, bly og kobber. Selve minen i Rammelsberg er bestemt også et stop værdigt. 

Gå tur i trækronerne i Hainich Nationalpark

Har I lyst til for en stund at skifte asfalt ud med urgammel, uberørt bøgeskov, vilde orkideer og et ugenert dyreliv, så kan I køre en lille omvej til Hainich Nationalpark. I kan udforske det spektakulære naturområde fra den spændende trætopsbro, hvor I kommer tættere på himlen og trækronernes fuglefløjt. Her kan I opleve skoven, som I aldrig har oplevet den før. Vil I blive tættere på jorden, så er adventure-stier og naturlegepladsen et hit. Her kan I trække vejret, inden I fortsætter jeres kør-selv-rejse sydpå.

Den tyske eventyrrute - en kør-selv-drøm for børn

Eventyrlige myter, sagn og legender, som vi kender dem fra Brødrene Grimm, kommer til live på den tyske eventyrrute, Märchen Strasse. Hvis I har mod på at forlade motorvejen for en stund, kan I rejse i de fantasifulde brødres fodspor og opleve de magiske dale, fortryllede skove og imponerende slotte, der har inspireret eventyrerne. Besøg fx rottefængeren fra Hameln, hør Baron von Münchhausens fantasifulde historier i Bodenwerder, besøg Askepots slot i Polle, Rapunzel i Trendelburg eller Snehvides hus i Bad Wildungen. Her venter et kør-selv-eventyr for hele familien - væk fra motorvejens støj.

Würzburg til München: Ca. 280 kilometer

Overnat i bispebyen Würzburg

Satser I på en enkelt overnatning på jeres kør-selv-rejse, er Würzburg det ideelle sted at parkere bilen for natten. På bredderne af Mainfloden og med vinmarker som et smukt bagtæppe ligger den historiske og atmosfærefyldte perle fuld af store seværdigheder og smagsoplevelser. Det overdådige bispeslot Residenz er i dag et UNESCO-beskyttet vidnesbyrd om byens storhedstid, og den imponerende Alte Mainbrücke er et smukt skue. Her får I en skøn aften i hjertet af det tyske vinland.

Playmobil Funpark

I den lille by Zirndorf i nærheden af Nürnberg ligger et univers fuld af kæmpedinosaurer, piratskibe, cowboys og ridderborge. Har I de helt små børn med på kør-selv-ferie, så vil de elske at besøge Playmobil Funpark, hvor de kan lege deres vildeste fantasier. Så er de også dejligt afslappede på resten af køreturen.

Shopping, biler og middelalderstemning i Ingolstadt

Ingolstadt er et sted for hele familien og er derfor ideel til en overnatning. Blandt de kønt restaurerede gavlhuse, imponerende fæstningsanlæg og himmelfarne tårne summer universitetsbyen af livsglæde og modernitet. Restauranter indbyder til smagfuld afslapning og nydelse, og det attraktive outlet-shoppingcenter Ingolstradt Village med over 100 mærkevarebutikker kan tilfredsstille enhver shopaholic. Banker jeres hjerte derimod for teknik, bilhistorie og rendyrket elegance, kan I besøge Audi Forum og deres biludstillinger.

München til Salzburg: Ca. 145 kilometer

Storbystemning i München

München smager af ægte tysk folklore og imødekommende storbystemning indhyllet af historiske bygninger og Biergartens. Som scene for den årlige Oktoberfest fylder ølkulturen en del i byen, men München byder også på pompøse monumenter, guldbelagte statuer og moderne virksomheder som BMW. Besøg det overdådig Neues Rathaus i nygotisk stil, udforsk den guldbelagte teatersal i slottet Residenz og gå på opdagelse i Nymphenburg-paladset. I de bugnende boder på Viktualienmarkt kan I smage på de lokale specialiteter. Vælger I at overnatte i München, venter der en skøn aften med bayersk stemning.
 

Eventyrkongens overdådige slot

Når I drøner det sidste stykke igennem Tyskland ad A8 går rejsen lige forbi Chiemsees blågrønne sølandskab. På den lille ø Herreninsel, der kan nås fra byen Prien am Chiemsee, ligger det imponerende slot Herrenchiemsee, der er en efterligning af selve Versailles-slottet. Herrenchiemsee er en helt igennem overdådig barok oplevelse. Slottet blev bygget af den gale bayerske konge Ludwig II i slutningen af 1800-tallet. Kong Ludwig bliver gerne kaldt for eventyrkongen, da han eftersigende var sindssyg og meget opslugt af Wagners operaer. Slottene er da også en eventyrlig oplevelse.  

Mozarts by Salzburg

Den gamle middelalderborg tårner over Salzburg fra sin klippetop; et vidnesbyrd om byens storhedsperiode, hvor det hvide guld, saltet, bragte byen masser af rigdom. Bysbarnet Mozart sørgede derimod for at gaderne stadig den dag i dag er fyldt med musik, og cafeer serverer noget af verdens bedste øl. Salzburg Designer Outlet er stedet for en god handel, og børnene vil forelske sig i det imponerende legetøjsmuseum. Salzburg er bestemt værd at bruge et par timer i, inden I fortsætter jeres kør-selv-ferie til Italien eller Kroatien.
 

Fortsæt ad A10 igennem Østrig til den deler sig mod Adriaterhavet eller Kroatien eller drej af på A12 mod det øvrige Italien.

Alternativ rute: Fra Würzburg til Italiens søer

Würzburg til Füssen: ca. 300 km

  • Følg A7 hele vejen fra Hamborg til Füssen
  • Fortsæt igennem Østrig

Vælger I denne rute, kører I et stykke ad snoede bjergveje gennem Østrig, hvorfor denne tur tager lidt længere tid end det populære alternativ. Men hvad I mister i tid, får I fuldt tilbage i oplevelser. De knitrende alpetinder, Tysklands højeste bjerg og et imponerende vue over det østrigske landskab fra bl.a. Fernpasset, udgør en formidabel naturkulisse for jeres kør-selv-ferie. Her bliver bilrejsen et af feriens absolutte højdepunkter.

Overnat i bispebyen Würzburg

Satser I på en enkelt overnatning på jeres kør-selv-rejse, er Würzburg det ideelle sted at parkere bilen for natten. På bredderne af Mainfloden og med vinmarker som et smukt bagtæppe ligger den historiske og atmosfærefyldte perle fuld af store seværdigheder og smagsoplevelser. Det overdådige bispeslot Residenz er i dag et UNESCO-beskyttet vidnesbyrd om byens storhedstid, og den imponerende Alte Mainbrücke er et smukt skue. Her får I en skøn aften i hjertet af det tyske vinland.

Legoland Tyskland

Skal familiens yngste lige have et skud underholdning inden sidste del af jeres kør-selv-rejse, så kan I besøge Legoland i Günzburg ikke langt fra motorvejen. Her kan børnene, præcis som i Legoland Billund, forsvinde ind i det kreative univers og underholde sig med pirater, Star Wars, minibyer og masser af events.

Eventyrkongens slotte i Schwangau

Ikke langt fra den østrigske grænse og de storslåede alpetoppe venter der en bogstavelig talt eventyrlig oplevelse i Schwangau. De verdensberømte kongeslotte Neuschwanstein og Hohenschwangau, der i deres klippefyldte kulisse ligner noget taget ud af Wagners operaer, er et must see på vejen. Neuschwannstein har da også inspireret Disney-eventyrernes romantiske slotte, så det er ikke mærkeligt, at tankerne flyver hen på prinser og prinsesser.

Den romantiske rute

Hvis I har mod på et romantisk kør-selv-eventyr væk fra motorvejen, kan I køre ad den såkaldte Romantiske Rute eller Romantische Straße, der snor sig fra Würzburg igennem bølgende vinbeklædte bakker til Füssen, hvor alpetoppene gemmer sig i dunlette skyer. Her vil I opleve Tysklands mest idylliske middelalderbyer med bindingsværkshuse, farveladeglade blomstergader, løgformede baroktårne, pragtpalæer og Biergartens.

Besøg fx Rothenburg o.d. Tauber, der eftersigende er Tysklands mest betagende og romantiske by, charmerende Dinkelsbühl, den uberørte Nördlingen, Harburg Slot og renæssancebygningerne i Augsburg. Det er et must at besøge Schwangau med de verdensberømte og helt igennem eventyrlige slotte, inden I fortsætter igennem Østrig.

Vores tips

Et andet smukt alternativ

Går jeres kør-selv-ferie til det vestlige Norditalien, Ligurien eller Toscana, og har I mod på en mindre kendt men exceptionelt smuk rejse, skal I lægge jeres rute over det smukke alpelandskab i naturparken Beverin i Schweiz og det smukke San Bernardino-pas. Her finder I en af Europas formentlig bedste køreveje, der snor sig ned ad bjergsiden i bløde sving. Herfra fortsætter I til skønne Lugano og videre til Piemonte, Lombardiet, Ligurien og Toscana eller til nogle af Italiens mindre besøgte egne. Denne rute tager jer gennem bjergtagende naturområder med søer, kuperede bjerge og hyggelige byer.

  • Fra A7: Fortsæt ad A96/E43
  • Fortsæt ad A14
  • Drej af til L58 og videre til A13
  • Fortsæt ad A2 forbi Lugano
     

Nervepirrende skønhed i Stelvio-passet

Går jeres rejse til Comosøen eller Milano, og har I mod på en kør-selv-oplevelse ud over det sædvanlige? Så læg vejen forbi Stelviopasset i Bolzano. Vejen zigzagger ned ad bjergsiden i hele 48 nervepirrende hårnålesving gennem et storslået landskab. Én af Alpernes farligste veje, men absolut også én af de allersmukkeste og ikke mindst spændende ruter, I finder i Italien.

Det skal du vide...

Miljøzoner, vejafgifter og særlige krav til udstyr i bilen! Der er forskellige ting, som du skal være opmærksom på, når rejsen går gennem Europa. Find gode råd og vejledning i forhold til regler her.

Leder du efter flere kør-selv-ruter til Sydeuropa?

Se flere ruter til Sydeuropa