Armadale Castle, Gardens & Museum

1500 år med clan Donald

På Isle of Skye kan i opleve 1500 års historie i Clan Donalds åndelige hjem, udforske den storslåede have og den romantisk slotruin og ikke minst det prisbelønnede museum. Armadale Castle var forfædrene til Clan Donalds sidste hjem, og idag ejes slottet af en velgørende fond, 'Clan Donald Lands Trust'. Besøgende kan udforske de 40 ha historiske haver og vandre rundt i skoven omkring de romantiske ruiner og nyde en fantastisk udsigt over Sound of Sleat til bjergene i Knoydart.

Det milde klima skabt af Golfstrømmen og den beskyttede beliggenhed gør haven til et blomstrende paradis. Her ligger også Museum of the Isles, hvor I gennem historien om Clan Donald også kan opdage historien bag "Highlands and Islands". Naturligvis er her også en dejlig café i den ombyggede staldbygning samt et par gavebutikker.

Haven og skoven er en del af en større ejendom på over 20.000 ha, som byder på fantastiske vandreture og skønne udsigte østover til Knoydart eller mod den vestlige del af halvøen og Cuillin-bjergene. Traditionelt lever der både kronhjorte, kongeørne og havørne på og omkring ejendommen.

Inspiration

Lord of the isles

Overhovederne (chiefs) for Clan Donald eller Clan Macdonald var i århundreder de største jordbesiddere og mest magtfulde herskere på hele de britiske øer efter kongerne i England og Skotland. Høvdingene fra Clan Donald blev kendt som 'Lord of the Isles", en urgammel titel. Deres rige bestod af landene på Skotlands vestkyst, øerne og vandvejene mellem dem, og netop geografien adskilte riget fra resten af ​​Skotland. Herfra var det indre fastland svært tilgængeligt med dramatiske bjerge og store tætte skove. Men kystområdet var let tilgængelige for både gæliske stammer og vikinger, der kom over Nordsøen, med deres dygtige søfolk og flåder af skibe. Derfor blev kystlandet og øerne et rige styret af en række gæliske og nordiske herskere. I teorien var de på forskellige tidspunkter vassaler for kongerne i Norge, Irland eller Skotland, men øens høvdinge var stort set uafhængige i mange århundreder. Deres territorium omfattede Hebriderne, Knoydart, Ardnamurchan og Kintyre-halvøen.

I 1263 fik Alexander III af Skotland besejret Haakon IV fra Norge i Slaget ved Largs. Clan Donalds chef, Aonghas Mor og hans klan havde været vassaler af Haakon, og nu blev Alexander ​​skotternes nye overhoved, fastsat i 'Treatry of Perth', mod en årlig ydelse til den norske konge Harald Haakonson (Haakon IV's søn). 

Storhed og fald 

Som man måske forvente sig fra så stor en klan som Clan Donald, har den spillet en stor rolle i kampe og politiske manøvrer gennem århundrederne. Under krigen om skotsk selvstændighed støttede klanchef Aonghus Óg of Islay Robert the Bruce i Slaget ved Bannockburn i 1314. Kong Robert the Bruce var så tilfreds med Clan Donalds loyalitet, at han svor, at de altid ville besætte den ærefulde position på højrefløjen af den skotske hær. Men I 1493 mistede John MacDonald sine ejendomme og titler til King James IV of Scotland. Derefter er titlen 'Lord of the Isles' blevet overtaget af hertugen af ​​Rothesay, den ældste søn og arving til tronen af ​​Skotland og senere Storbritannien. Prins Charles er derfor den nuværende Lord of the Isles. Den eneste MacDonalds-besiddelse fra deres engang så store rige er den lille ø Cara off Kintyre, som ejes af MacDonalds of Largie.

Kort

Vis på kort