Blair Athol Distillery

En overset højlænder

Blair Athol Distillery ligger ved indgangen til det skotske højland i den maleriske by Pitlochry. Distilleriet producerer en 12 år gammel single malt whisky med en blød, dyb aroma, en stærk frugtagtig smag og en glat finish. Ca. 95% af Blair Athols malt whisky lagres i bourbon tønder og indgår i Diageo's Bells "Bell's Blend", den mest populære blended whisky i Storbritannien og et førende mærke i Sydafrika og Skandinavien. Resten af produktionen lagres og modnes på sherryfade og aftappes som en 12 årig single malt under etiketten Flora & Fauna.

Landsbyen Blair Atholl (med 'Atholl' stavet lidt anderledes end destilleriets navn) ligger et par miles nord for destilleriet. Her finder man også Blair Castle fra det 13 århundrede, der er bopæl for hertugen af Atholl og Storbritanniens sidste private hær, The Atholl Highlanders. The Atholl Highlanders blev oprindeligt oprettet i 1777 som et regiment i den britiske hær, men blev opløst i 1783. 50 år senere blev det genoprette som livgarde for George Murray, 6th Duke of Atholl, og er nu er ceremonielt regiment. 

 

Inspiration

ved Porten til højlandet

Det første dokumenterede bevis på at der lå et destilleri på det nuværende sted stammer fra 1798, da John Stewart og Robert Robertson grundlagde et destilleri, som de kaldte "Aldour" - efter Allt Dour, hvorfra deres vand strømmer Ben y Vrackie's skråninger frem til destilleriet. Deres forehavende var imidlertid ikke nogen succes, sandsynligvis på grund af regeringens store punktafgifter på malt whisky og destilleriet lukkede hurtigt.

I 1826 blev Blair Athol genoplivet og blev i 1827 drevet af Alexander Connacher. Destilleriet blev overtaget af Peter Mackenzie & Co i midten af ​​det 19. århundrede og blev udvidet og forbedret, således at Blair Athol i 1886 kunne producere over 6.800 liter whisky om ugen. Dette tal er mangedoblet siden. I 1933 blev Blair Athol erhvervet af Arthur Bell & Sons, et datterselskab af Diageo. Destilleriet var blevet lukket i 1932 og forblev lukket gennem hele depression og Anden Verdenskrig. I 1949 blev det gennemgribende renoveret og har siden været i produktion og i 1970 blev der endda tilføjet yderligere to copperstills.

Destilleriet tilbyder naturligvis forskellige rundture, fx "Blair Athol Standard Tour" der tager ca. 45 min. og koster fra ca. 10 £ og som naturligvis afsluttes med en smagsprøve på den 12 års maltwhisky. Den udvidede "Blair Athol Signature Tour" koster fra ca. 16 £ og lokker med yderligere smagsprøver samt et smageglas som gave.  

Kort

Vis på kort