Dalwhinnie Distillery

Søde toner af Lyng og hede

Dalwhinnie Distillery ligger i Cairngorm National Park i hjertet af det skotske højland i landsbyen Dalwhinnie som det højeste og koldeste destilleri i Skotland. Fra denne fjerntliggende, men alligevel let tilgængelige beliggenhed kommer deres whisky, kendt som 'den blide spitritus'. 

Intet andet destilleri må bruge det kolde vand fra Lochan en Doire Uaine, der består af smeltet sne og regnvand højt i Drumochter Hills (650 m o.h.). Måske er det derfor Dalwhinnie er den eneste højlandswhisky med en ren, klar, blød og let røget smag. Og måske er det også derfor Dalwhinnie frigiver sin rige honningagtige sødme, når den serveres afkølet eller med is.

Midt i topbilledet ses de to gamle 'pagodetårne' hvor byggen i sin tid blev maltet. Men allerede i 1968 stoppede man med selv at malte kornet, som alle andre destillerier og så gjorde, og får det idag maltet på en større maltcentral, dog helt efter egen opskift.

 

 

Inspiration

I hjeret af Cairngorm national Park

The Dalwhinnie Distillery blev bygget til formålet i 1897, men oprindeligt var navnet Strathspey. Måske forsøgte man med navneændringen til Dalwhinnie i 1898 at adskille sig fra de mange andre Speyside whiskyer. Navnet Dalwhinnie betyder "Plain of Meetings" på Gælisk, en henvisning til beliggenheden ved et kryds af gamle kvægveje mellem to bjergkæder.

Selvom der er smukt, er stedet ikke uden sine ulemper. En brand i 1934 betød at destilleriet måtte lukke i fire år, fordi ombygningen blev hæmmet af bitre kolde vintre og meterdybe snedriver. I 1986 blev destilleriet igen lukket i en kort periode for en gennemgribende modernisering.

Man kan besøge Dalwhinnie næsten hver dag året rundt, og som altid er det en god idé at bestille tid på forhånd. Her kan I tage en rundtur på destilleriet der afsluttes med en smagsprøve på en whisky og et stykke håndlavet chokolade. Der er også en tur der afsluttes med smagsprøver på seks forskellige maltwhiskyer, parret med lækker håndlavet chokolade. Whisky & chokolade = a match made in Heaven!

 

 

Kort

Vis på kort