Den sceniske Snow Road i Cairngorms Nationalpark

Det skal du opleve på den smukkeste rute gennem nationalparken

Drømmer du om at opleve det skotske højland på din kør-selv-ferie? Så behøver du faktisk ikke tage længere væk end Cairngorms Nationalpark godt 2 timer fra Edinburgh. Parkens unikke natur bliver serveret på en exceptionelt mageløs facon på den sceniske rute kendt som Snow Roads. Denne 145 kilometer lange vej snor sig gennem den østlige del af nationalparken fra byen Blairgowrie til Grantown-on-Spey og er svøbt i kulturhistorie og mageløse naturscenarier. 

Her får du nogle af vores fif til, hvad du skal se undervejs.

Vi anbefaler


145 kilometer imponerende højlandsnatur
 

Som så mange steder i Skotland er den barske natur den absolutte top-attraktion her i den 4528 km2 store Cairngorms Nationalpark. En stor del af fornøjelsen ved Snow Roads består således i bare at køre gennem det evigt foranderlige landskab. 

Højlandets natur er nemlig noget helt specielt. Visse steder er det goldt og øde; til tider nærmest dystert og forladt. Et ensformigt landskab, man forsvinder i, mens bilen bare suser af sted. Andre steder er det frodigt, eventyrligt og skovrigt, og vejene smyger sig over stenbroer og floder.

I området Spittal of Glenshee - eller på engelsk Glen of the Fairies - har den bløde natur en helt magisk atmosfære. Den øde, vindblæste højslette ved Cairnwell Pass, der er Storbritanniens højst beliggende offentlige vej, er et særsyn. Og tager du en afstikker til Muir of Dinnet National Nature Reserve finder du vandfald og idylliske oaser, mens bjergområdet Ben Avon ved byen Tomintoul er et specielt råt bekendtskab.

Vil du have naturen mere ind under huden, så er der uendelige muligheder for at komme ud og udforske den til fods, til vands og til hest undervejs.


Oplev Kunsten i naturen
 

Selvom det på ingen måde var forventet, viste de tre store kunstinstallationer, Connecting Contours, The Watchers og Still, der er placeret langs Snow Roads, sig at være et af rutens absolutte højdepunkter. Højlandsnaturen er på mange måder melankolsk - i den mest positive forstand af ordet.

Det kan ikke andet end at drage dig til at stå og stirre ud over landskabet; tænksom og ydmyg. Kunstinstallationerne handler på hver sin måde netop om det at betragte landskabet.

Bænkene ved Connecting Contours inviterer dig til tilbagelænet at betragte Devil's Elbow; et af turens mere barske naturscenerier. Før i tiden var vejsvinget her områdets absolut farligste, men nu er det et populært udsigtspunkt. Det er i øvrigt et godt sted at spise medbragt frokost.

Ved The Watchers bliver dine øjne tvunget til at fokusere på forskellige punkter i horisonten, der giver en helt ny fornemmelse for detaljerne i det ellers golde, ensformige landskab. Og ved installationen Still bliver landskabet sat i en enorm ramme, der spejler og vinkler det, så det nærmest ser grafisk ud.


Gamle slotte og hemmelige seværdigheder
 

Snow Roads er også spækket med kulturelle fornøjelser og charmerende byer, hvor det vrimler med gallerier og museer. Du kan fx gå på opdagelse på nogle af de mange slotte som Balmoral Castle og Braemar Castle.

Hører du til den mere tilbagelænede type, så er der et utal af whisky-destillerier undervejs ligesom Greytown-on-Spey ikke ligger langt fra de mere populære whiskey-producenter som Glenlivet. 

Men du kan også udforske nogle af de mere "mystiske" seværdigheder på ruten som stenen, der kan synge: "the ringing stone", den hemmelige præsteskole, der sikrede katolicismens overlevelse i Skotland  "the forbidden college" og den gamle mine "Leht Mine".

Der er en verden af spændende skotsk kultur, der bare venter på at blive oplevet på din kør-selv-ferie.


"Download app'en 'Snowroads', hvor du kan lave en rejseplan og få masser af spændende info om turen. Så finder du let vej til alle hemmelighederne undervejs"

- Ditte, rejsespecialist i Lyngby


Vis på kort