Vandretur på bjerget Stac Pollaidh

Oplev højlandets øde skønhed ved Skotlands nordvestlige kyst

Er du på kør-selv-ferie i det skotske højland? Så skal du sørge for at vende snuden mod Inverpolly National Nature Reserve, der ligger godt 2 timers kørsel fra højlandets hovedby Inverness. Her ved den nordvestlige kyst er landskabet så øde og så råt, at du hurtigt føler dig alene på planeten. Og det er netop det, der gør det helt fantastisk. Fra toppen af det besynderlige bjerg, Stac Pollaidh, får du et vue over landskabet, der helt bestemt vil tage pusten fra dig; hvis ikke den stejle tur op allerede har gjort det.

Inspiration

En kort, men stejl tur til højlandets øde skønhed

Midt i det knoldede landskab, der vrider sig rundt om sorte søer skyder det mærkværdige bjerg, Stac Pollaidh, stejlt i vejret. Allerede på lang afstand kan du se dets aflange, smalle højderyg og den golde bjergside. Selvom de 612 meter Stac Pollaidh skyder i vejret egentlig ikke er højt for et bjerg i Skotland, så virker det monumentalt i det flade landskab.

Bjerget ligger blot små 30 minutter fra den charmerende fiskerby UIlapool og er et af de mere populære udflugtsmål i Inverpolly National Nature Reserve. Dels fordi turen op ad bjergsiden er forholdsvis nem og tilgængelig med en anlagt grussti, så selv børn kan være med. Dels fordi det ikke behøver tage mere end 2 - 4 timer at opleve området. ;Det er dog den særprægede og utroligt fascinerende højlandsnatur, der tiltrækker langt de fleste besøgende.

Oplev det golde højland fra toppen af Stac Pollaidh

Den stejle stigning op ad Stac Pollaidh begynder allerede fra den lille parkeringsplads ved foden af bjerget. Først ad en ujævn stentrappe og senere ad grussti, så både lunger og lår kommer hurtigt på arbejde. Heldigvis er der masser af anledninger til pauser, for udsigterne, der dukker op for hver meter du stiger, er overvældende.

Overraskende hurtigt forsvinder både bil og parkeringsplads under dig, og inden længe befinder du dig alene i det rødgule landskab godt 300 meter over havets overflade. Herfra ligner søerne små blækklatter mellem bjergsider, der nærmest uden advarsel rejser sig i horisonten.

Der er få steder, der kan sammenlignes med naturen i det nordvestlige Skotland. Den stenede vildmark er så gold og øde, at du ikke ved første øjekast kan forestille dig, at hverken dyr eller mennesker kan leve her. Men hjortene, kaninerne og utallige fugle, der har fundet sig til rette her på de øde sletter, er tilsyneladende ikke enige. Sidder du helt stille på bjergsiden kan du være heldig at spotte små grupper af hjorte, der med imponerende adræthed springer hen ad bjergsiden. De blender utrolig godt ind i landskabet, så du skal være vaks for at se dem.

For de flestes vedkommende vil turen op ad Stac Pollaidh slutte her ved plateauet, hvor højderyggen rejser sig. Selv herfra får du de vilde udsigter over områdets moser, søer og prominente bjergtoppe som Cul Mor. For garvede vandrere kan eventyret dog fortsætte med en stejl klatretur til den vestlige højderyg. Dette anbefales ikke, hvis du ikke er vant til bjergklatring.


"Den godt 1 1/2 time lange køretur fra Inverness til Ullapool er ikke just beklædt med oplagte stop. Men vandfaldene Rogie Falls og The Falls of Mesach er dog værd at udforske. "

- Ditte, rejsespecialist i Lyngby


Kort

Vis på kort