Pamplona - udgangspunktet for Caminoen

Pilgrimsvandring og tyreløb

Byen Pamplona er grundlagt under romerne for omkring 2.000 år siden, og stedet blev som så mange andre spanske byer grundlagt som et militært holdepunkt. Placeringen var imidlertid så strategisk at Pamplona efterfølgende blev hovedstad først i kongeriget Navarra og efterfølgende hovedby i den spanske region af samme navn.

Pamplona ligger strategiske på en bakketop i en dal, hvor både romere, maurere samt franske og spanske konger har kæmpet om magten. Her har ligget mange forsvarsværker, og det seneste citadel La Ciudadela blev påbegyndt i 1500-tallet og fremstår i dag som en klassiske fortifikation med en fem-stjernet volde og voldgrave. I dag har citadellet mistet sin militære betydning, men som andre tilsvarende er området nu en stor park for byens borgere og besøgende.

Pamplona er i dag primært kendt udenfor den spanske grænse for to ting – pilgrimsruten Caminoen og de årlige tyreløb.

En vandretur på Caminoen er efterhånden blevet et helt begreb i sig selv, og mens der ikke er tvivl om, at turen ender i Santiago de Compostela, så er der i realiteten flere startsteder. De fleste vandrere på Caminoen indleder deres vandretur i Pamplona, da de herved undgår den hårde turen over Pyrenæerne, hvis de tager de franske udgangspunkt i Saint Jean Pied de Port, er Caminoen samlet på 775 km. Derfor vil du i Pamplona møde vandrere, der enten har taget den lange vej fra det franske udgangspunkt eller er ved at gøre sig klar til turen mod vest til Santiago de Compostela.

Den årlige fejring i juli måned af Pamplonas skytshelgen San Fermin afholdes med religiøse optog, men det som lokker tusindvis af turister til byen er de samtidige tyreløb. Her gennes tyre gennem byens smalle gader og stræder, mens tossede turister og lokale sætter deres liv på spil ved at løbe foran tyrene. Der sker ulykker og endog dødsfald for de dumdristige ved denne begivenhed, men som om det ikke var nok, må tyrene lade livet senere i tyrefægterarenaen.

Kort

Vis på kort