Salina d'Es Trenc - saltindvinding gennem århundreder

Saltindvinding gennem århundreder på Mallorca

I århundreder har der været indvundet og inddampet naturligt salt fra havvandet i Middelhavet, og her på den sydlige del af Mallorca er det naturlige sted i Salines d'Es Trenc. Fra en kanal til Middelhavet lukkes saltvandet ind til inddampning i et omfattende antal damme, og her anvendes de traditionelle teknikker, der er udviklet og forfinet gennem århundreder.

Resultatet er næringsrigt havsalt med en stor koncentration af naturlige mineraler, der både er vigtige for menneskers velbefindende, men også et krydderi anvendt gennem generationer.Saltet der udvindes ved Salines d'Es Trenc finder dog mange andre formål end som krydderi, da her udvindes tillige salt til mange andre formål, som fx blødgøring af vand, garvning af læder mm.

Teknikken til udvinding af salt går tilbage til den yngre stenalder. Teknikken er baseret på at havvandet ledes ind i mindre lavvandede bassiner, hvorfra vandet fordamper og efterlader natriumkloridet i krystalliseret form. I Salines d'Es Trenc områder produceres årligt 10.000 ton salt.

Kort

Vis på kort