Marstrand - søfarts- og handelsby

Lille by med stor historie

Øen Marstrand er i dag ikke forbundet til fastlandet, men en færge sejler i fast rutefart over det trange sund, som adskiller øen fra fastlandet. Med lige over 300 fastboende er Marstrand i høj grad en turist- og ferieby, og den imponerede historie og de hyggelige by- og havnemiljøer er værd at besøge. Både den lille bykerne og den store Carlstens fæstning byder især i sommerhalvåret på både historie og hyggelige omgivelser .

Marstrand er historisk set blandt de vigtigste søfarts- og handelsbyer i Norden. Allerede i 1100-tallet blev der etableret et kloster på øen Marstrand, og i 1200-tallet blev byen grundlagt af den norske Kong Håkon Håkonsen. Som en af de få isfri havne i Bohuslän, voksede byens betydning. Efter at Marstrand blev svensk ved Freden i Roskilde i 1658, fik byen en stor fæstning, Carlstens fæstning.

I 1775 blev byen gjort til frihandelsby med udpræget selvstyre og fri indvandring. Dette betød en stor tilflytning af jødiske håndværkere og handelsmænd. Den jødiske befolkning blev dog allerede i 1795 flyttet til Göteborg. Gøteborg kom i løbet af 1800-tallet til at dominere handel- og søfart i området, og Marstrand overgik til at snarere at være en bade- og sejlsportsby.

Kort

Vis på kort