Soweto - township udenfor Johannesburg

Her boede Nelson Mandela og Desmond Tutu

Det mest kendte boligkvarterer for sorte, også kaldet townships. Stribevis af små, kedelige tændstikhuse i grå cementsten afløses af lige så grå herberger og regulære slumområder med blikskure og sækkelærred. Vandhaner ude på gaden, åben kloak. Med andre ord: En helt anden verden end byen med de lækre forstæder mod nord. Oprindelig stedet, hvor de hvide dumpede den sorte arbejdskraft, der byggede deres velfærdsstat.

Tag på en guidet tur og hør mere om apartheid

Ude af syn, ude af sind. Soweto er et godt sted at lære og forstå, hvad apartheid reelt var. Her boede Nelson Mandela og Desmond Tutu, her blev oprørene mod apartheid planlagt og frihedscharteret vedtaget i 1955. Her gik man på gaden, brændte sine forhadte id-papirer, gennemførte boykot på boykot og blev straffet med fængsel i årevis, skudt og dræbt.

I dag er Soweto en turistmagnet med masser af guidede ture både til de rige og fattige dele af bydelen. Turen går via Mandelas hus, museet om oprøret i 1976 og mordet på den unge Hector Pieterson til et af de lokale værtshuse, Shebeens. Overvej en overnatning i et af de nye gæstehuse og nyd lidt traditionel jazz på et af værtshusene.

Kort

Vis på kort