Bauhaus-bygningerne på UNESCO´s verdensarvsliste

Design og arkitektur

Logo - I samarbejde med Sachsen-Anhalt

Næsten nøjagtigt på 70-årsdagen for indvielsen af Gropius-bygningen i Dessau blev Bauhausbygningerne i Dessau og Weimar i december 1996 optaget på listen over UNESCO verdensarv. Bygningerne af Bauhaus-professorer som Walter Gropius, Hannes Meyer, László Moholy-Nagy og Wassily Kandinsky var basis for Bauhaus-stilen, som på afgørende måde har præget det 20. århundredes arkitektur.

Rendyrket Bauhaus-stil

Bauhaus begyndte sine aktiviteter i Weimar i 1919 og arrangerede sin første udstilling i 1923. Et eksempel på Bauhaus-arkitekturen i Weimar er „Haus am Horn“, som blev opført i 1923 som mønsterhus efter et udkast af Georg Muche. Men også Bauhaus-universitets hovedbygning og den tidligere Kunsthåndværkerskole på Geschwister-Scholl-Straße, som begge er værker af belgieren Henry van de Velde, er rendyrket Bauhaus. Også et besøg på Bauhaus-museet på Theaterplatz – lige over for det berømte Goethe- og Schiller-mindesmærke – lønner sig.

I Dessau var det imidlertid „Hochschule für Gestaltung“ (Design-højskolen), der var en magnet for tidens avantgarde. Bygningen er tegnet af Walter Gropius, og den blev indviet i 1926. Det var fra Bauhaus i Dessau, at den modernes tids idéer i arkitektur og design indledte sin sejrsgang, hvilket kan ses f.eks. på de såkaldte „Meisterhäuser“ og kvarteret Dessau-Törten. I den historiske kantine, Bauhausmensa, kan man nyde sin morgenmad eller en afvekslende frokost på taburetter, der er tegnet af Marcel Breuer. I Atelierhaus udlejes de tidligere studenterværelser, som delvist er renoveret efter historiske forbilleder som enkelt- eller dobbeltværelser.

Kort

Vis på kort