Brunsbüttel sluser ved Elbens munding

Ved hav, flod og kanal

Brunsbüttel ligger ved Elbens munding ved Nordsøen og hvor Kielerkanalen med store sluseanlæg munder ud i Elben. Brunsbüttel stammer helt tilbage fra 1200-tallet, hvor byens borger måtte love Lensgreven Ærkebiskoppen af Bremen at ophøre med at udplyndre købmændene fra Hamborg. Jakobuskirken stammer tilbage fra dette tidspunkt. Brunsbüttel var også et overfartssted over Elben. I dag er byens mest interessant oplevelse et besøg på SchleusenInfoZentrum, hvor I kan se en præsentation af det største vandbyggested i Europa. Her kan I også få en rundvisning i sluserne samt se byggeriet af det imponerende 5. slusekammer.

Brunsbüittel ligger i Ditmarsken, der oprindelig var befolket af saksere og fra 1100-tallet af frisere. I middelalderen hørte Ditmarsken i lange perioder under ærkebispesædet i Bremen, men både de danske og holstenske herskere havde kig på marsklandet, hvis velstand baseredes på studehandel. Sidst i 1100-tallet kom Ditmarsken under den danske krone, men etablerede sig som en slags bonderepublik efter Slaget ved Börnhoved i 1227. Efter mange år med krig og ballade kom hele Ditmarsken kom ind under den danske krone ved det oldenborgske mageskifte 1773 og tilfaldt 1866 Preussen. Ditmarsken her helt op til nyere tid haft sit eget kulturelle særpræg.

Kort

Vis på kort

Anbefalet af Bente, Rejsespecialist

Jeg foretrækker at slappe af og på samme tid få en masse indtryk og oplevelser, når jeg er på ferie. Det kan være på alt fra en længere kør-selv-ferie i fx USA, et krydstogt hvor vi oplever noget nyt hver dag, miniferie i Tyskland, en afslappende solferie sydpå eller en storbyferie i Europa. Jeg vil ikke sige at jeg har en favorit destination, for jeg vil hele tiden gerne opleve nye steder. Men USA står bestemt meget højt på listen med steder som Yellowstone med de enorme bisonokser og New York med et herligt leben.