Byen Heide

Marskens hovedstad 

Byen Heide er en af de større byer i Dithmarschen, men man ved ikke meget om byens oprindelse. Navnet kommer fra tysk Heide, "hede", som henviser til områdets geografi. Her har forskellene mellem marsklandet (lavlandet) og Geesten (højlandet) spillet en vigtig rolle, for mens marsklandet historisk været rigt, var befolkningen på geesten fattig, omend mere beskyttet mod oversvømmelser. Heide er anlagt på de sikre sletter mellem marsklandet og geesten, så byerne er beskyttet mod oversvømmelser, men der er alligevel kun kort vej til det frugtbare marskland.

Vil I opleve Heide, er det en god idé at følge i fodsporene på en af byens rundture, bl.a. en ca. 3 km lang spadseretur, hvor I kan opleve det meste af Heides indre by. Fra markedspladsen fører den cirkulære rute jer gennem små gyder, forbi byteatret og Heides vartegn, vandtårnet. Gennem skomagerens landsby kommer I tilbage til torvet, og herfra fortsætter I gennem den sydlige del af byen forbi Museumsøen Lüttenheid. Undervejs er der QE-koder på seværdighederne, hvorfra I kan hente interessant information. Turen er tilgængelig på dansk og tager mellem en og halvanden time. Starter I byturen i turistinformationen, modtager I en detaljeret flyer med oplysninger om Heide samt billeder og tekster fra de enkelte stationer.

Vigtig er Heider Marktplatz, der ligger i centrum og med sine 4,7 ha er den største markedsplads i Tyskland. Her har det traditionelle ugentlige marked været afholdt hver lørdag formiddag i over 500 år. Heider Marktplatz er en af ​​de vigtigste pladser i Slesvig-Holsten med mange aktiviteter som Heider Kohltage eller det store Heider Weihnachtsmarkt. 

Kort

Vis på kort

Anbefalet af Bente, Rejsespecialist

Jeg foretrækker at slappe af og på samme tid få en masse indtryk og oplevelser, når jeg er på ferie. Det kan være på alt fra en længere kør-selv-ferie i fx USA, et krydstogt hvor vi oplever noget nyt hver dag, miniferie i Tyskland, en afslappende solferie sydpå eller en storbyferie i Europa. Jeg vil ikke sige at jeg har en favorit destination, for jeg vil hele tiden gerne opleve nye steder. Men USA står bestemt meget højt på listen med steder som Yellowstone med de enorme bisonokser og New York med et herligt leben.