Friedenstein Slot i Gotha

Tag på rejse ind i Europas kongehuse

Bliver du også betaget af romantiske barokslotte og historierne om Europas kongelige aner? Så giv din kør-selv-ferie i Thüringen et skud royal pomp og pragt og besøg Friedenstein Slot i byen Gotha, der ligger lige mellem byerne Eisenach og Erfurt. Slottet er det største barokslot i Tyskland, og det siger ikke så lidt i et land, hvor slotte ligger spredt med lind hånd. Som residens for Hertugerne af Sachsen-Coburg og Gotha har slottet mange henvisninger til europæiske kongehuse; ikke mindst det danske.

Inspiration

Ikke skue hunden på hårene

Når du først ser det kæmpe Friedenstein Slot, ser det måske ikke så overvældende eller overdådigt ud. Det meste af det ydre er nemlig ganske uden udsmykning, hvilket afspejler bygherren, hertug Ernst den Fromme’s fromme holdning. Men når du træder ind i de store sale, er det en helt anden historie. Her bliver du overvældet af barokkens pomp og pragt og utallige kunstskatte.

På en audio-tur gennem de hertugelige gemakker hører du mere om familiebåndene mellem hertugerne i Gotha og Europas kongehuse. Ikke mindst de danske forbindelser. Ikke blot er familierne bærere af den danske elefantorden, men også Dronning Margaret II’s forfædre, der med sin bedstemor Prinsesse Margaret af Connaught, er en direkte efterkommer af dronning Victoria og hendes mand Prins Albert. Begge var medlemmer af familien Sachsen-Coburg og Gotha.

Et andet spændende bekendtskab er på en tur rundt på slottet er det barokke Ekhof Theater, der er verdens ældste originale barok-teater, og hvor scenemaskineriet, der stammer fra 1680'erne, stadig fungerer upåklageligt. 

Vil du have flere royale oplevelser i Thüringen? Besøg også Altenstein Slot og slotspark


"Over for slottet ligger Herzogliche Museum fra 1800-tallet, der blev grundlagt af Hertug Ernst II, bror til prins Albert. Her kan du se Gotha-hertugernes kæmpe samlinger af malerier, skulpturer, porcelæn og italiensk majolika samt kunst fra Fjernøsten og det gamle Egypten"

- Mogens, rejsespecialist i Lyngby


 

Kort

Vis på kort