Gottorp Slot og Museer

Kongesæde og vikingeskib

Gottorp Slot, eller på tysk Schloss Gottorf, var sæde for Huset Oldenburg, som havde regeret Danmark siden 1448, og i 1460, blev den danske konge Christian valgt til hertug af Slesvig og grev af Holstein. Dermed tilfaldt Schloss Gottorf ham også. Det danske rige strakte sig på det tidspunkt fra Slesvig og Holsten over det danske rige og nogle sydlige svenske provinser til Norge. Christians søn Friedrich I boede også på Gottorf som hertug af Slesvig og efter en brand ødelagde store dele af boligen i 1492, begyndte Frederik I genopbygningen i flere etaper. Den "gotiske sal" stammer fra det 16. århundrede og er nu en af ​​slottets ældste haller. Da Frederik I blev konge af Danmark i 1523, beholdt han Schloss Gottorf som hovedsæde og i 1530 tilføjede han den vestlige fløj i tidlig renæssancestil, den første renæssancebygning nord for Elben.

Museum für Archäologie Schloss Gottorf har mere end 10 millioner fund fra menneskets historie gennem 80.000 år. Mange af fundene kommer fra Slesvig-Holsten. Udstillingerne præsenterer udvalgte udstillinger, Ikke mindst den spektakulære Nydambåd. Nydambåden er 23 m lang og 3,5 m bred og er den største og bedste bevarede af fundne i Nydam Mose, der ligger i en tunneldal nær Als Sund. Skibe som Nydambåden har formodentligt været brugt af jyder, anglere og saksere på deres rejer til England i 400- oh 500-talle. Nydambåde blev nedlagt i Nydam Mose omkring år 345 og der er rejst en mindesten ved findestedet.

Museum für Kunst und Kulturgeschichte Schloss Gottorf giver et unikt overblik over højdepunkterne i kunst og kulturhistorie i den Slesvig-Holsten. Samtidig præsenterer museet specielle udstillinger hvert år af vigtige nationale og internationale kunstnere.

Gottorfer Globus & Barockgarten
Barokhaven stammer helt tilbage i det 17. århundrede var slottet omgivet af en barokhave, men allerede i slutningen af ​​det 16. århundrede blev Westgarten og Alter Garten anlagt af hertug Friedrich III, midt i Trediveårskrigen. Oprindeligt bestod haven kun af en dam, en ottekantet pavillon i centrum og en højere beliggende terrasse, forløberen for nutidens barokhave.

Gottorf-kloden var verdensberømt i det 17. århundrede og anses for at være det første planetarium. Efter Gottorf-nederlaget med den danske krone under den Store Nordiske Krig bad tsar Peter den Store, der var en dansk allieret, om kloden som en gave og fik den bragt til Skt. Petersborg i 1713, hvor kloden stadig befinder sig, om end den blev voldsomt beskadiget under transporten og der næppe er noget tilbage af det originale maleri. På Schlos Gottorf ses en stort set ægte-til-den-originale replika.

Kort

Vis på kort

Anbefalet af Bente, Rejsespecialist

Jeg foretrækker at slappe af og på samme tid få en masse indtryk og oplevelser, når jeg er på ferie. Det kan være på alt fra en længere kør-selv-ferie i fx USA, et krydstogt hvor vi oplever noget nyt hver dag, miniferie i Tyskland, en afslappende solferie sydpå eller en storbyferie i Europa. Jeg vil ikke sige at jeg har en favorit destination, for jeg vil hele tiden gerne opleve nye steder. Men USA står bestemt meget højt på listen med steder som Yellowstone med de enorme bisonokser og New York med et herligt leben.