Handelsbyen Hedeby

Europæisk handelscentrum

Hedeby nær Slesvig var Danmarks største og vigtigste by i Vikingetiden. Byen lå ved den vigtige færdselsåre Hærvejen og indtog en central plads i europæisk handel. Her levede den nyvundne kristendom og hedenskab side om side, og købmænd kom fra hele Europa for at handle med pelse, rav, keramik og slaver. I løbet af 800-tallet og 900-tallet blev Hedeby et vigtigt europæisk og skandinavisk handelscentrum på linje med Ribe i Jylland, Birka i Sverige og Kaupang i Norge, men med mellem 1000 og 2000 indbyggere var Hedeby størst.

Hedeby lå godt beskyttet i bunden af fjorden Slien og bag Dannevirke, samtidig med at fjorden gjorde det muligt at sejle ind til byen, og der var heller ikke langt til floderne Trenen og Ejderen. Alligevel blev Hedeby angrebeet flere gange i løbet af 1000-tallet, sidste gang i 1050 under krigen mellem den norske konge Harald Hårderåde og den danske konge Svend Estridsen, og netop disse krige blev Hedebys undergang. Handelen flyttede til den anden side af fjorden og skabte byen Slesvig, hvor havnen også kunne tage imod de større skibe, der ikke kunne gå ind til Hedeby.

I dag er Hedebymuseet (Wikinger Museum Haithabu) et af Tysklands vigtigste arkæologiske museer, og UNESCO besluttede i 2018 at optage grænsevolden Dannevirke og vikingetidens vigtige handelsplads Hedeby på verdensarvslisten. Museet består af en række rekonstruerede huse og en permanent udstilling, hvor I kan lære alt om Hedebys historie.

Kort

Vis på kort

Anbefalet af Bente, Rejsespecialist

Jeg foretrækker at slappe af og på samme tid få en masse indtryk og oplevelser, når jeg er på ferie. Det kan være på alt fra en længere kør-selv-ferie i fx USA, et krydstogt hvor vi oplever noget nyt hver dag, miniferie i Tyskland, en afslappende solferie sydpå eller en storbyferie i Europa. Jeg vil ikke sige at jeg har en favorit destination, for jeg vil hele tiden gerne opleve nye steder. Men USA står bestemt meget højt på listen med steder som Yellowstone med de enorme bisonokser og New York med et herligt leben.