I Martin Luthers fodspor gennem Erfurt

Hvordan formes en reformator?

Er du nysgerrig på Reformationen og Martin Luther? Så er en kør-selv-ferie i Thüringen det helt rigtige for dig. Hans liv og skæbne er nemlig flettet ind i historien rigtig mange steder. Ikke mindst i den charmerende gamle middelalderby Erfurt. Her kan du gå i hans fodspor gennem byen og få en reformatorisk oplevelse. 

Inspiration

"Erfurt med de mange tårne" 

Sådan berømmede Martin Luther engang byen, fordi tårnene på 25 sognekirker, 15 klostre og stifter og 10 kapeller alle strækker sig mod himlen.

Universitetet

Fra 1501 studerede Martin Luther på Erfurts Universitet, og senere kom han ind i Augustiner Ordenen. Erindringer om ham kan findes i det gamle universitetskvarter, ikke mindst i Michaeliskirche, den gamle universitetskirke. Et lille tip er den idylliske gårdhave, som er dekoreret med gamle gravsten. Det finder man via en dør overfor hoveddøren.

Klosteret

Diagonalt overfor kirken kan du beundre Collegium Maius, universitetets tidligere hovedbygning, der blev grundlagt i 1379, og hvor Luther aflagde sin eksamen som ’magister artium’. Herfra fører en smal passage ind i området bag Krämerbrücke og floden Gera til Augustinerklosteret. Klosteret er nu både konferencested og museum, og i museet kan du se, hvordan Augustinermunkenes hverdag så ud. Den tidligere klosterkirke og udendørsområdet er frit tilgængeligt, men selve klosteret kan kun besøges på en af de guidede ture.

Rathaus-trappehuset på Fischmarkt

I slutningen af 1800-tallet blev Luthers arbejde i Erfurt beskrevet i en række malerier, der nu pryder anden etage i Rathaus-trappehuset på Fischmarkt. Trappehuset er gratis og frit tilgængelig, og hvis der ikke er en officiel begivenhed, kan du kaste et blik ind i balsalen på anden etage. Det overdådigt indrettede rum viser malerier med scener fra byens historie fra St. Bonifacius til den preußiske konge i det 19. århundrede.

Når du er i Erfurt, skal du selvfølgelig også besøge Europas bedst bevarede middelalderbro, Krämerbrucke, opleve den gamle bydel, Katedralen St. Marien eller måske Den Gamle Synagoge. God fornøjelse i en af Thüringens hyggeligste byer.

Kort

Vis på kort