Kirschwasser fra Schwarzwald

Schwarzwalds klare dråber

Mange steder i Schwarzwald simrer kirsebærmosen i kobberkedler, mens frugtagtige dufte breder sig i området. Regionen er et centrum for frugtdestillerier og ifølge ’Bundesverbands der Deutschen Klein- und Obstbrenner’ er der 12.000 aktive destillerier i Baden-Württemberg i det sydlige Tyskland, og alene og 8.000 af dem findes i Baden-området. Alene i Oberkirch kommune lige nordøst for Offenburg med omkring 19.000 indbyggere er der registreret 900 hjemmedestillerier. Alle lovlige, vel at mærke.

Med ægte dedikation har destillerierne i Schwarzwald destilleret fin frugtbrændevin fra regionens modne frugter og kreeret fine likører i mange år. Naturligvis er det bedst, hvis I besøger destillerierne direkte og tager en opdagelsesrejse ind i de fine destillaters verden, for på den måde få indsigt i den gamle tradition for destillering og opleve de forskellige smage og dufte.

Kirschwasser, der lokalt kaldes Edelbrände (i Alsace kaldes det tilsvarende Eaux de Vie) indeholder normalt 40% alkohol, og der går ca. 10 kg. kirsebær til en 750 ml. flaske. Kirschwasser er farveløs, fordi den enten ikke er ældet eller er ældet på tønder lavet af asketræ. Kirschwasser nydes normalt ren og serveres traditionelt koldt i et meget lille glas og nydes som aperitif. Imidlertid serverer man den i Schwarzwald oftest efter middagen som en ’digestif’. 

Kirschwasser af meget høj kvalitet serveres ved stuetemperatur opvarmet med hænderne som ved cognac. I skulle prøve den efter middagen eller sammen med et stykke Schwarzwälder Kirschtorte. Det klæder den. Prost!

Kort

Vis på kort