Koncentrationslejren Buchenwald nær Weimar

Få et indblik i Tysklands sorte kapitel

Historien om 2. Verdenskrig hverken er eller bør være til at komme uden om, når du er på kør-selv-ferie i Thüringen. Nazitiden er og bliver et af de mørkeste kapitler i Tysklands historie og Nationalen Mahn- und Gedenkstätte Buchenwald på Ettersberg nær Weimar er rejst til minde om ofrene i koncentrationslejren Buchenwald. Besøger du lejren, får du et frygteligt, men vigtigt indblik i de skæbner, der levede og døde i lejren. 

Inspiration

Til minde om lejrens ofre

Koncentrationslejren Buchenwald blev drevet af naziregimet fra 1937 til 1945 og senere som den sovjetiske speciallejr nr. 2 (1945 til 1950). Oprindeligt hed lejren Ettersberg, men det blev ændret til Buchenwald (bøgeskov) for ikke at minde for meget om Goethe, der spadserede meget på Ettersberg.

Ikke mindre end 1.960 danske politifolk, der blev arresteret 19. september 1944, blev omkring 1. oktober overført til Buchenwald efter at have været i Neuengamme nær Hamborg. 62 døde inden de fleste blev overført til Mühlberg nordvest for Dresden den 16. december 1944. 

Talrige bygninger er bevaret på den store grund og den permanente udstilling informerer detaljeret om alle lejrens aspekter. I skal planlægge god tid nok til et besøg, bl.a. den historiske dokumentarfilm om koncentrationslejren Buchenwald der vises i mindesmærkets biograf varer en halv time. En rundvisning i det tidligere SS-område og fangelejren tager ca. 2 timer.

Entré til mindesmærket er gratis, men en medieguide (iPod touch med billeder og øjenvidneberetninger) kræver et mindre gebyr. Det anbefales ikke at medtage børn under 12 år og minimumsalder for udlån af en medieguide er 15 år.

Kort

Vis på kort