Kontorhaus- og Speicherstadt-distrikterne i Hamborg

2 spændende distrikter der fortjener sin plads på UNESCOs Verdensarvsliste

Kontorhaus- og Speicherstadt-distrikterne i Hamborg lyder umiddelbart ikke så spændende, men hele området er spækket med sjove og interessante historier og fakta. På grund af deres autensitet, beliggenhed og historie kom distrikterne på UNESCOs Verdensarvsliste i juli 2015. Du kan selvfølgelig selv gå på opdagelse i områderne eller tage med en turbåd, der sejler dig rundt i kanalerne. Men en guidet vandretur kan bestemt også anbefales – her får du historien og kommer forbi de mest interessante steder.

Speicherstadt distriktet
Det historiske Speicherstadt (lagerdistrikt) var fx et vigtigt toldfrit handelscenter i 1800-og starten af 1900-tallet, hvor krydderier, kaffe, tobak og orientalske tæpper var de vigtigste handelsvarer. Området er gennemskåret af kanaler på kryds og tvær, og de gamle pakhuse står på et hav af tømmerpælefundamenter af eg. Tidligere var kanalerne fyldt med pramme, der fragtede varer – i dag er det turbåde med forventningsfulde turister. Mange af pakhusene fungerer stadig som lager – der er bl.a. et af verdens største lagre med orientalske tæpper. Men du finder også interessante museer som Kaffee-Museum, hvor du kan lære om kaffens fascinerende historie og produktion. Der er et toldmuseum, krydderimuseum og ikke mindst Miniatur Wunderland med titlen som verdens største modeljernbane.

Kontorhaus distriktet
I Kontorhaus-distriktet præges gadebilledet af store, bastante kontorbygninger i ”murstensekspressionismens” stil fra det tidlige 20. århundrede. Bygningerne er typisk bygget op med en armeret betonkonstruktion, murstensfacader, kobbertage og spændende elementer på facaden. Det imponerende Chilehaus en af de bedst kendte bygninger. Det er bygget i 1920-erne og var et af de første højhuse i Hamborg. Det var den rige, tyske entreprenør Henry B. Sloman, der med sin handel med nitrater fra Chile, finansierede byggeriet. Et andet interessant kontorhus er Sprinkenhaus med en virkelig flot central gård. Stop i det hele taget op og giv dig tid til at beundre de mange spændende vinkler og detaljer på bygningerne.

Elbphilharmonie
Distrikterne huser også Hamborgs berømte Elbphilharmonie, der ligger på en tidligere kaj. Koncertsalens iøjnefaldende konstruktion kombinerer på flotteste vis en gammel kajbygning med et supermoderne glasbyggeri.

Galleri

Kort

Vis på kort