Kuk kuk i Schwarzwald

Kukurets hjemstavn

Næsten alle kender kukuret, men de færreste af os har et i vores hjem i dag. Men hvorfor er kukuret så kendt? Det er der vist mange meningerne om, men en ting er sikkert: Allerede i 1840 var der omkring 1.000 urmagere i Schwarzwald og kukurets succes er fortsat til i dag og er en lige så stor en lokal seværdighed som Bollenhut eller Kirschtorte.

I første halvdel af det 19. århundrede kom hvert tredje ur på verdensplan fra Schwarzwald, og ud over England og Frankrig var Amerika og Rusland de vigtigste markeder. De første træure fra Schwarzwald blev sandsynligvis lavet i anden halvdel af det 17. århundrede. Omkring 1840 var der omkring 1000 urmagerværksteder med omkring 5000 ansatte i Schwarzwald mellem St. Georgen og Lenzkirch og der blev fremstillet omkring 600.000 kukure hvert år!

Den første urmagerskole blev åbnet i Furtwangen i 1850, hvorefter de første ’rigtige’ urfabrikker opstod. I midten af det 19. århundrede var der overproduktion og derfor et drastisk prisfald. I begyndelsen af det 20. århundrede var Junghans i Schramberg den største urfabrik i verden, men i de sidste årtier i det 20. århundrede måtte de fleste urfabrikker i Schwarzwald dog dreje nøglen om, og meget af produktionen flyttede til Fjernøsten.

Måske vil I blive fristet til at tage et ægte Schwarzwalder kukur med hjem til stuen til evigt minde om jeres besøg i Schwarzwald. Kukure fås skam også i moderne design!

Kort

Vis på kort