Middelalderbyen Lüneburg

Ægte middelalderstemning

Den historiske by Lüneburg ligger ved floden Ilmenau og heden Lüneburger Heide, som byen har lagt navn til. Lüneburg er mere end 1.000 år gammel og er en af Nordtysklands smukkeste byer. Til alt held undgik byen Andens Verdenskrigs ødelæggelser og har dermed bevaret sit middelalderlige udtryk.

Tilbage i middelalderen kom Lüneburg på landkortet takket være handelen med 'det hvide guld', salt, som også gjorde, at byen fik status som Hansestad. F.eks stammer den gamle kran ved den tidligere Ilmenau-havn fra salthandelens tid og er et af Lüneburgs vartegn. Men det var ikke bare salt der gjorde Lüneburg rig. Også fiskeriet af den lille lakseagtige fisk, smelt, der i store stimer søgte op af floderne for at gyde, bidrog til Lüneburgs velstand.

Herfra stammer også navnet Stint, det tyske ord for smelt. Fisken har også lagt navn til et område i Lüneburgs "Wasserviertel", der idag er et populært område med barer og restauranter, indrettet i de gamle, maleriske gavlhuse. Og når vejret er godt kan I nyde jeres øl eller vin lige ved vandet med udsigt over floden Ilmenau, hvor de milde sommeraftener næsten byder på middelhavsstemning.

Lüneburg er dog ikke bare historie men også en moderne universitetsby, hvilket naturligvs også sætter sit præg på bybilledet, og en shoppingtur langs de gamle gavlhuse er en sand fornøjelse.

Ud over selve den smukke middelalderby tilbyder Lüneburg nogle markante seværdiger. På det Ostpreußische Landesmuseum kan I se Østpreussens kultur og historie frem til 1945, mens bryggerimuseet, Norddeutsche Brauereimuseum, udstiller værdifulde krus og drikkekar tilbage fra 1100-tallet. Kort udenfor Lüneburgs ligger Benediktinerinnenkloster Lüne, der blev grundlagt i 1172, som byder på fred og ro, som I kan nyde med en god kop kaffe og tysk kage fra den lokale cafe.

Kort

Vis på kort