Musetårnet i Rhinen

Fra toldtårn til signalpunkt og kendt vartegn

I Rhinen, på strækningen mellem Rüdesheim og Assmannshausen, kan I se et lille hvidt tårn, der står på sin egen lille ø. Det er Mäuseturm, et signaltårn til skibsfarten, der stammer fra 1855. Tårnet er Bingens vartegn og en del af UNESCOs verdensarvsliste 'Oberes Mittelrheintal'.

Oprindeligt havde romerne bygget en lille befæstning her, der efterfølgende forfaldt. Det var først da Hatto II, i slutningen af 900-tallet blev ærkebiskop af Mainz, at tårnet igen fik betydning. For gennem middelalderen var det én af mange betalingsstationer i Rhinen, hvor der blev opkrævet told af forbipasserende skibe. Man mener derfor at navnet sandsynligvis stammer fra Mautturm (et toldtårn).

Der er knyttet en frygtelig legende til tårnet: Ærkebiskop Hatto II var en grusom hersker, der både var ansvarlig for toldopkrævning og for fordeling af mad. Under en hungersnød, hvor byens befolkning sultede, inviterede han dem ind i madlageret, så de kunne få noget at spise. Da alle var inde, satte Hatto ild til lageret og tog derefter tilbage til sit slot, der kort tid efter blev belejret af en hær af mus. For at undslippe gnavere flygtede biskoppen og søgte tilflugt i tårnet på øen i Rhinen. Han håbede at musene ikke kunne svømme, men de fulgte ham og selvom mange af dem druknede, nåede endnu flere ud til øen. Musene spiste sig gennem tårnets døre, fandt Hatto II og spiste ham levende!

Hvor meget sandhed der er i legenden er svært at sige, men ærkebiskop Hatto II var nu ægte nok.   

Kort

Vis på kort