Saltminen Merkers

Kig ned i Thüringens fascinerende undergrund

Vil du have en anderledes, sjov og dyb oplevelse på din kør-selv-ferie i Thüringen? Så skal du lægge vejen forbi Saltminen Merkers en halv times kørsel fra byen Eisenach. Thüringen er kendt for sit hvide guld, salt, der har bragte området umådelig rigdom. I minen, der bringer dig godt 500 meter under jorden, kan du få et spændende indblik i saltminedriften, men du kan også besøge krystalhulen, det underjordiske saltminemuseum og ikke mindst se, hvor Naziguldet var gemt. 

Inspiration

Ned i jorden med 30 km i timen 

Med en forrygende hastighed på 30 km/timen bliver du hejst ned i 500 meters dybde. Det forgrenede underjordiske vejnet, der her åbner sig, er over 4.600 km langt, hvoraf ca. 20 km kan besøges i en slags åbne køretøjer. De går visse steder helt ned i en dybde af 800 meter. Temperaturen er på omkring 28 grader. Det gør hele oplevelsen af at være så langt nede i jorden desto mere intens. 

For 240 millioner år siden var Nordsøen og det nordlige Europa dækket af Zechstein-havet. Da havet forsvandt efterlod det utallige saltaflejringer i Merkers. I mange år har minerne i Thüringen udvundet dette hvide guld, salt, fra undergrunden. I dag er den tidligere saltmine Merkers en af områdets mest spektakulære seværdigheder.

Turens højdepunkter inkluderer den tidligere Grossbunker i 500 meters dybde, i dag verdens største underjordiske koncertsal og Goldraum, hvor nazisterne gemte guld- og valuta under krigen. På det dybeste sted kommer du ned til krystalhulen, en ca. 10 meter høje hule med saltkrystaller på op til en meter. Den specielt komponerede lys-musik-installation sikrer en helt eventyrlig og uforglemmelig oplevelse.

Har du angst for dybder eller klaustrofobi, bør du nok ikke tage ned i minen. Men hvis du gør, er det en oplevelse, du vil huske.

Kort

Vis på kort