Central Park i New York

Nyd det grønne åndehul i New York

Hvis menneskemyldret og travlheden på gaden bliver for meget på din storbyferie i New York, så lad op igen med en udflugt til Central Parks grønne åndehul med legepladser, søer, boldpladser, joggere og cyklister. Begynd gerne med besøgscentret The Diary, der giver dig et godt overblik over arrangementerne i Central Park. Derefter kan du fx opleve Strawberry Fields – en mindelund til ære for John Lennon, der boede lige over for Central Park – eller se H.C. Andersen statuen, hvor der om sommeren er højtlæsning for børn. Belvedere Castle byder på skiftende udstillinger om natur- og dyrelivet i parken, og byder også på smuk udsigt over parken og byen omkring.

Uanset dit ambitionsniveau for din tur i Central Park, bør du starte med et besøg i The Dairy, en charmerende stenbygning i den sydlige ende af parken, der rummer parkens besøgscenter. Her kan du få et kort over Central Park, forslag til gåture og høre om de mange aktuelle arrangementer og aktiviteter. Mens du er i den ende af parken, så slå et smut forbi Wollman Rink, hvor der om vinteren er skøjtebane.

Inspiration

Fremsynet byplanlægning

Byplanlæggerne i New York var fremsynede, da de i 1850’erne reserverede plads til et gigantisk grønt område på det nordlige Manhattan mellem 59. og 110. gade. På det tidspunkt lå området stadig uden for byen, og parkprojektet fik en blandet modtagelse af newyorkerne. Det gjaldt ikke mindst landskabsarkitekterne Frederic Law Olmsted og Calvert Vauxs måde at gribe tinge an på ved at opbygge et ”vildt” landskab frem for en mere friseret park.

Historien bag Central Park i New York

Central Park er virkelig Landet i Byen, og det var også formålet med parken etablering for mere end 130 år siden. På grund af den heftige befolkningstilvækst i New York, blev der i midten af 1800-tallet mangel på åbne pladser, hvor indbyggerne kunne finde ro og frisk luft. New Yorkerne krævede derfor, at bystyret skulle afstå land til dette formål. I 1853 lykkedes det og 16 år senere åbnede Central Park sine porte for første gang. Det 4 km lange og 800 m brede stykke land mellem 59th og 110th street står den dag i dag til rådighed for byens borgere og besøgende, og giver en ofte tiltrængt mulighed for at forsvinde fra byens hektiske liv ind i en verden helt for sig selv. New York\'erne omtaler selv Central Park som "The Core of The Big Apple" - kernehuset i The Big Apple.

Elsket af newyorkerne

I dag elsker newyorkerne deres fire kilometer lange og 800 meter brede Central Park, og her kan du for alvor opleve mangfoldigheden i New York. Central Park er et fint udflugtsmål i dagtimerne, men hold dig til de store stier og veje efter mørkets frembrud.

Kort

Vis på kort