Det litterære Brooklyn

”I live in Brooklyn. By choice”.

Mange kendte forfattere har boet i Brooklyn. Det siges, at man ikke kan svinge en bærbar computer i Brooklyn uden at ramme en forfatter. Og det er ikke helt galt. Brooklyn er blevet bydelen i New York City, hvor etablerede såvel som spirende forfattere slår sig ned for på én gang at finde storbystemning og ro til at skrive. Samtidig er Brooklyns multietniske befolkning og smukke omgivelser kilde til stor inspiration for mange. Du kan derfor finde en del spændende steder rundt om i Brooklyn, der på forskellige måder er knyttet til forfattere, bøger og litteratur.

Vi har lavet en liste med nogle udvalgte steder, du kan besøge, hvis du vil smage lidt på det litterære Brooklyn. Listen er lavet, så du kan lave den som en tour og gå fra sted til sted, men du kan naturligvis også nøjes med at udvælge nogle enkelte steder, der har din særlige interesse. Udover at vise dig den litterære side af Brooklyn, er turen også en fantastisk introduktion til det hyggelige og smukke Brooklyn Heights. God tur!

Inspiration

de mange muligheder

  • Remsen Street 91 - Henry Miller: Her boede Henry Miller med sin anden kone fra 1924. Huslejen var alt for høj til hans indtægter, men huset var for smukt til at takke nej. Det resulterede dog i, at de blev sat ud allerede 1 år efter pga. manglende betalt husleje.
  • Clinton Street 169 - H.P. Lovecraft: Fra 1925-26 var dette hjem for H.P. Lovecraft, der betegnes som den største forfatter af gyserhistorier i det 19. århundrede. Det var bag disse mure, at han skrev ”The Horror at Red Hook”.
  • Pierrepont Street 102 - Norman Mailer & Arthur Miller: Efter sin eksamen fra Harvard i 1943 boede Norman Mailer i dette lille byhus sammen med sine forældre. Da han vendte hjem efter 2. verdenskrig, flyttede han ind igen og påbegyndte sin krigsroman ”The Naked and the Dead”. På samme tid boede en anden kendt forfatter på samme adresse: Arthur Miller, der som så mange andre store forfattere havde adskillige adresser rundt om i Brooklyn.
  • Montague Street 62 - Arthur Miller: Endnu én af Arthur Millers mange Brooklyn-adresser - denne gang hans første.
  • Montague Terrace - W.H. Auden & Thomas Wolfe: På hjørnet af Montague Street og Montague Terrace boede W.H. Auden fra 1939-40, og plaketten på muren fortæller dig, at det var her, han skrev sit filosofiske digt ”New Year Letter”. Et par skridt længere nede, i nummer 5, boede Thomas Wolfe nogle år tidligere end Auden, hvor han skrev ”Of Time and The River” i sin lille lejlighed på 4. sal.
  • Montague Terrace/Remsen Street - Norman Mailer: Da mailer flyttede fra Pierrepont Street var det til Remsen Street 49, hvor han boede med sin første kone, Beatrice. Men en forfatter skal have ro, så skrivearbejdet blev henlagt til et lille studio i huset på hjørnet af Montague Terrace og Remsen Street. Her fik han lagt sidste hånd på ”The Naked and The Dead”.
  • Grace Court - Arthur Miller: På den lille, blinde vej Grace Court boede Arthur Miller i nr. 31 i slutningen af 1940’erne og begyndelsen af 50’erne. Det var her han skrev ”En Sælgers Død”. I 1955 solgte han huset til den berømte sociolog, historiker, borgerretsforkæmper, forfatter og redaktør W.E.B. DuBois.
  • Columbia Heights/Orange Street: Tag et lille afbræk i litteraturen og nyd turen ad Brooklyn Heights Promenade til hjørnet af Columbia Heights og Orange Street. På vejen op ad Orange Street, ved hjørnet af Hicks Street, kommer du forbi Plymouth Church of The Pilgrims, der igennem århundreder har haft tilknytning det litterære Brooklyn. Bl.a. har adskillige store forfattere og tænkere holdt taler for menigheden.
  • Willow Street - Truman Capote: Ikke langt fra Orange Street ligger Willow Street, hvor du i nr. 70 finder et smukt gult palæ, der tidligere var ejet af den kendte Broadway scenograf Oliver Smith. Men mere kendt var, og er, nok hans ven og lejer, Truman Capote. Capote boede i Willow Street i 10 år, og skrev i den periode bl.a. ”Breakfast at Tiffany’s”, ”In Cold Blood” og et essay med titlen ”A House on the Hights”, hvorfra et stadig brugt citat stammer: "I live in Brooklyn by choice"

Dette udvalg er blot en brøkdel af de steder i Brooklyn, der har relationer til litteraturen, men hvis du ønsker at læse mere om det litterære Brooklyn, kan vi anbefale Evan Hughes’s bog ”Literary Brooklyn”, der fortæller historierne om forfattere, værker og Brooklyn. Bogen vil også være rigtig god at tage med som guide på din tur rundt i Brooklyn.

Hvis du godt kunne tænke dig at få lidt mere ”kød på” din tour rundt i det litterære Brooklyn, kan det anbefales at deltage på den prisbelønnede, guidede tour ”Brooklyn Bridge & Heights” med tour-selskabet Big Onion. Big Onion er også leveringsdygtige i andre spændende tours i både Brooklyn og resten af New York City.

Kort

Vis på kort